A főzés mellett egy új mániám is lett – a túrázás

Imádok főzni, ezért a szabadidőmben (általában hétvégenként) előszeretettel hívok át barátokat vacsorázni, de piknikeket is szívesen rendezek, amelyhez én szolgáltatom a finomságokat. Mostanában viszont, hogy jön a jó idő, egy újabb tevékenységnek kezdtem el hódolni – a túrázásnak. Elsősorban Budapest környékén, a Pilisben túrázgattam mostanában, hiszen ez volt a legkönnyebben megközelíthető túrázóhely. Kitaláltam viszont, hogy hamarosan ellátogatok a nagymamámhoz Győrbe, és a környéken, a Szigetköz területén is keresgélek ideális túraútvonalakat.

A szigetközi túra megtervezésében nagyon nagy segítségemre volt a Cultractive, akiknek az oldalán rengeteg előre összeállított túraútvonalat megtalálhatunk. Többek között ezeket a túrákat böngészve döbbentem rá, mennyire sok természeti csodával, építészeti remekkel és kulturális emlékművel is büszkélkedhet a Szigetköz. Nagyon érdekes, hogy viszonylag sokat jártam arrafelé, de általában csak a mamát meglátogatni, és nem mentem el sohasem kirándulni a környéken.

Szigetköz

Találhatunk az oldalon biciklis, gyalogos és vízi túrákat is a Mosoni-Dunán. Arra gondoltam, hogy egy ilyen vízi túra szuper nyári program lenne egy pár barát társaságában. Szépen lassan csoroghatnánk lefelé, közben sütögethetnénk, néha kiköthetnénk és megcsodálhatnánk a környező természetet. Ehhez is a Cultractive oldalán található élménybeszámolók adták az ötletet.

A túra, ami engem a leginkább érdekelne, az a 104 kilométeres “Rómaiak nyomában” biciklis túra. Ez a túra a Szigetköz régi római településeit köti össze. Mivel több mint 10 óra alatt tehető meg az út kerékpárral, és nem szeretnék csak átszáguldani az érintett településeken, úgy gondoltam, érdemes lenne akár 2 napot is rászánni erre a túrára. Az állomások mellett ugyanis túl sok érdekességet ír le a Cultractive ahhoz, hogy csak úgy kihagyjam őket. Hogy ne legyek annyira egyedül a túra alatt, szerintem a tesómat is rá fogom venni, hogy kísérjen el. Úgyis tudom róla, hogy mennyire szeret biciklizni.

A Cultractive annak is tartogat érdekességeket, akik nem lelkesednek annyira a túrázásért. Ha mondjuk kisgyerekkel mennél kirándulni, akkor keresgélhetsz családbarát rendezvényeket, vagy ingyenesen is látogatható látnivalókat. Én például nagyon szívesen meglátogatnék egy helyi tájházat, mert kíváncsi vagyok, hogyan is éltek errefelé az emberek régebben.

A Szigetköz mellett a Cultractive még Szlovákia területén, a Csallóközbe is kínál túrákat. Engem teljesen meggyőztek, biztosan teljesíteni fogom valamelyik általuk összeállított túrát!