A főzővideók titkai

Mi kell egy jó főzővideóhoz? Alapanyagok az ételhez, tapasztalat a főzésben (hogy szépre is tudd csinálni, ne csak finomra, mert az a videón nem érződik), egy jó helyszín, ahol jó a fény, vagy amit jól be tudsz világítani megfelelő kellékekkel. Aztán kell a kamera, amivel elkészíted a videót. Legalábbis a nyersanyagot. Sokan azt hinnétek, hogy itt megáll a tudomány, és eszetekbe sem jut, hogy a videót még utószerkeszteni kell és meg kell vágni. Ehhez pedig mi kell? Egy jó számítógép. Az enyém már lassan a hatodik évét súrolja, de még mindig elég jónak számít, nem is okoz gondot a renderelés sem soha. Nemrég azonban szervizeltetnem kellett, mert idegesítően megtelt reklámokkal, valószínűnek tartottam, hogy sikerült megtöltenem vírusokkal és igazam is volt.

A PcMentor árak és szolgáltatások felsorolásnál rátaláltam arra, hogy mi okozhatja ezt és ott bőven le volt írva az is, hogy hogyan javítják meg. Első lépésben a cég leellenőrzi a merevlemezt, ezekben a helyzetekben. Következő lépésben a számítógép belső részének a hőmérsékletét nézik meg. Ezután következik az a pont, hogy letörölnek a gépről minden felesleges programot. Ezt mondjuk én is szoktam csinálni, de vannak olyan programok, amikről nem tudom eldönteni, hogy fölöslegesek, vagy hasznosak csak épp a háttérben csinálnak valamit. Szóval mégiscsak jobb, ha ők csinálják ezeket. Ezt követően térnek a lényegre: több víruskereső programmal is leellenőrzik a gépet. Következő lépésként kikapcsolnak minden fölösleges programot, ami bekapcsolódik, amikor a gépedet bekapcsolod. Legtöbb esetben ezek olyan dolgok, amikről nem is tud az ember és tényleg nem is használja őket semmire, szóval ez is igen hasznos. Ha szükséges, következő lépésben frissítik a számítógépen lévő programokat. A naprakészség mindig nagyon fontos, mert a friss programokat nehezebb feltörni, mint a régieket. Aztán a böngészőkben kitakarítják a fölösleges, a vírusok által feltelepített és háttérben fölöslegesen futó bővítményeket. A reklámblokkoló bővítményt azonban pont, hogy bekapcsolják. Majd frissítik az operációs rendszert és telepítenek egy korszerű, de ingyenes víruskereső programot. Ha pedig igényelem, akkor raknak egy távsegítő programot is a gépre, amivel akkor is tudják kezelni és rendbe rakni, ha nem viszem be. Otthon hagyom a gépem, bekapcsolom és engedem, hogy rendbe rakják, ha valami gond van. Ez szerintem szuper lehetőség, ha nem valamilyen hardverrel van probléma. Ezt követően, ha újra sikerül reklámokra kattintgatnom és megtöltenem a gépemet vírussal, akkor már nem kell becipelnem a pct a szervizbe.

Úgyhogy el is vittem a gépet a szervizbe. Hogy pontosan milyen sorrendben csinálták mindezt végig, azt nem tudom, de 6 napot volt bent a gépem a szervizben (ebbe benne volt a bevizsgálás és maga a javítás is, és 15 ezer forintért teljesen rendbe hozták. Nem ismertem rá, amikor bekapcsoltam. Csak azért hittem el, hogy az enyém, mert minden adatom rajta volt, de mégis annyira hihetetlen volt, hogy nem jelent meg az a halom reklám és mindenféle fölösleges színes hirdetés. Rendesen használatba is vettem, mert a hat napig, amíg nem volt velem, a feleségemmel felvettünk egy halom videót és mindegyiket meg kellett vágnom és el kellett készítenem, hogy posztolni tudjuk a közös csatornánkra. Készítettünk quesadillát, csokis sajttortát és babgulyást. Első hallásra nem találnak egymással, de több sorozatunk is van a csatornán belül (édességek, magyaros ételek, külföldi ízek stb.), úgyhogy tényleg elhihetitek, hogy mi ebből élünk meg és így létszükséglet egy jól működő számítógép és egy megbízható szervit, ami mindig ott van, és segít, ha gond van.