Álmaimban acélos foodtruckot látok

Imádok főzni, de soha nem tudom egy nemzet vagy egy irányzat mellett letenni a voksomat. Talán ez az amiért a legféltettebb álmomat még nem valósítottam meg, a saját foodtruckot. 

Most is láttam egy filmet, amiben egy Chef hirtelen átnyargal mozgó vendéglátásba és imádják amit készít, nem mellesleg pedig bejárja az országot.

Így képzelem el magam én is, de még a nagy dobás, a tökéletes étel és annak receptje hiányzik. Pedig mindent listáztam, ami ehhez az életmódoz kell majd. Legfontosabb természetesen a kisteherautó vagy kisbusz és annak kialakítása. Kutatásaim során arra jutottam, hogy a legmegfelelőbb anyag a rozsdamentes acél lenne, mivel könnyen tisztítható, praktikus és mindezek fejében még jól is néz ki. De egy jó vállalkozóval igazából bármit le lehet gyártatni. A későbbiekben akár saját kést is dobhatok a piacra…

És mindezekhez találtam is egy szuper céget az acelpartner.hu/plazmavagas oldalon, aki plazmavágással is foglalkozik, ami az acéllemezek egyik lehetséges megmunkálási módja.

Ahhoz, hogy értsük mi zajlik eme termikus, azaz hő alapú vágás során, először a folyamatot kell jobban megvizsgálnunk. 

Ez a különleges vágástípus hőtermelés nélkül történik. A plazmavágás során nem égés megy végbe, hanem intenzív plazmaív jön létre, tehát kémiai reakcióktól mentes folyamatról beszélhetünk.

Másfajta csoportosítás szerint, ha a jellegét vesszük szempontnak, ömlesztő vágásról beszélhetünk.

A speciálisan erre a célra kialakított védőpisztollyal tudjuk irányítani a vágás ívét. A vágatban az anyag – ami lehet acél, öntöttvas, réz, alumínium és ötvözeteik – teljes vastagságában megolvad és egy erős gázsugárral kifújják az ömledéket.

A fent említett weboldal az Acélpartneré, akik egy eredetileg szlovák eredetű, de mára már világhírű MicroStep Group nevű vállalkozás által forgalmazott plazmavágó géppel dolgoznak. A típus HiFocus 280i, amihez  a német, Kjellberg Finsterwalde plazmaforrást használnak.

Ez típus azért is különleges, mert rotáció fejjel rendelkezik, így különféle mozdulatokra képes, ami lehetővé teszi a merőleges és ferde vágást, valamint a jelölést és az írást is. Mivel van módunk ezek kombinációira is, így bonyolult alkatrészek előállítása sem okoz akadályt.

Az Acélpartner plazmavágásra 3 féle acélt vállal, a szénacélokat, saválló és rozsdamentes acélokat.

Gyakran a lángvágás versenytársaként emlegetett plazmavágás hátránya a konkurenciájával szemben, hogy kisebb vágási tartományban alkalmazható.

De akkor mégis miért nagyszerű a plazmavágás? Hogyan tud rivalizálni ez a technikai folyamat a lángvágással? 

Nem minden anyagot lehet megmunkálni lángvágással, hiszen az egy kémiai folyamatokon alapuló elv és más módszer szerint működik. Nem minden anyagnál alkalmazható a lángvágás. Fontos megvizsgálnunk a megmunkálandó anyagot, hogy tudjuk mire van szükségünk. (Bár a megfelelő szakember mellett nekünk nem is feltétlen kell tudnunk bármit is a folyamatról.)

Amennyiben lángvágásra lenne mégis szükségünk, úgy bátran kereshetjük ezzel a problémánkkal is az Acélpartner munkatársait, hiszen tevékenységi körük erre is kiterjed, ahogy azt az acélpartner.hu/plazmavagas weblap jobb oldali felsorolási mezejét tanulmányozva megtudtam.

Ezzel a módszerrel általános rendeltetésű szerkezeti acélokat és enyhén ötvözött acélokat tudnak feldolgozni. Vastagsági keretet 5 és 350 mm között szablyák meg, míg a táblaméretet 4000 mm x 12000 mm-ben maximalizálják. 

Három gép áll rendelkezésre a cégnél lángvágás esetén, így nagyobb megrendelésszámú sorozatok sem okoznak kellemetlenséget a határidőt tekintve, de erősen segíti a nagy darabszámú sorozatok legyártását is.

A három darab CNC vezérlésű lángvágó gép a német Messer gyártmánya, ami a világ legnagyobb családi tulajdonú gázgyártó vállalata.

A gépek típusát tekintve Burny mind, de a fejszámuk és az asztalméretük is eltérő nagyságú, ezáltal különféle táblaméreteket tudnak kezelni.

Az Acélpartner lángvágógépei:

-4 fejes, 2000 mm x 6000 mm-es asztallal ellátott gép

-4 fejes, 2500 mm x 12000 mm-es asztallal ellátott gép

-6 fejes, 4000 mm x 13000 mm-es asztalra ellátott gép

Tiszta propángázzal dolgozik a cég lángvágás során, ami így biztosítja a kiváló vágási felületeket akár a legvastagabb lemez esetén is.

A lángvágás után kapott felületet utókezelésnek vetik alá, mindig kézi köszörűvel átmennek rajta a szemcseszórás megkezdése előtt.

A szemcseszóró berendezés a vágott anyag finom felülettisztításához elengedhetetlen. Ebben a lépésben távolítják el a vágás során keletkezett mikronyomokat, felületi korróziót, ezáltal a szemnek is kellemes látványt nyújtó végtermék elérését.

DE mint eddig minden berendezésnek, a szemcseszóró gépnek is megvannak a a határértékei, amik a következőek:

Szélesség: 1650 mm

Hosszúság: 12000 mm

Magasság: 350 mm

A fenti értékek a szemcseszórás általi felülettisztításra váróalkatrész maximalizált értékei.

GP 18 élességű fémszemcsét alkalmaznak, mellyel a közel 50 μ felületi finomság érhető el a már megcsiszolt alkatrészeken.

Minőségbiztosítási oldalról közelítve a lángvágást a vágási pontosság és alakhűség az EN ISO 9013:2002 (E) 2. szabvány előírásainak teljes mértékben megfelel.

Visszatérve a plazmavágásra két alaptípust tudunk megkülönböztetni:

-belsőíves

-külsőíves

A külsőíves előnyeként tarthatjuk számon, hogy a vágástartomány és a vágás sebessége is meghaladja a belsővesét.

/Vágástartomány alatt a vágandó anyag vastagságát értjük./

Az Acélpartner plazmavágásra vonatkozó vágási tartománya a következő:

-lyukasztás, más névvel átlövés esetén (korábbiakban belsőívesként említve) 40 mm-es vastagságú anyag

-anyagszéltől indulva (korábbiakban külsőíves) a határérték pedig 20 mm-rel több, azaz 60 mm

Egy alkatrész legyártása nagyon bonyolult folyamat, amit megkönnyíthet például az élletörés. Ez végezhető lángvágó vagy plazmavágó berendezéssel. 

Az élletörés a megrendelő által igényelt hegesztési gyökelőkészítés.

Attól függően, hogy melyik módszert alkalmazzuk változik a vágási szögtartományunk.

Lángvágáskor kézi vezérlésű, félautomata kánvágót, azaz szenátort alkalmaznak, aminek a szögtartománya 35°- 90°-ig terjed, a gyökmélysége pedig 50 mm.

Mint a sima lángvágásnál, az élletörés esetén is kézi köszörűvel tisztítják meg a kezelt felületet.

Amennyiben az élletörést plazmavágóval végzik, úgy a vágási szögtartomány 0°- jól indul és 45°-ig terjed. A vágható gyökmélységet illetően a maximális érték a 60 mm.

A plazmavágás, lángvágás, felülettisztítás és élletörés mellett az Acélpartner egyéb tevékenységei között a következőket találhatjuk:

-acélszerkezet gyártás

-építőipari kivitelezés (kőműves, lakatos és építőmesteri munkálatok vállalkozási szerződés alapján)

-munkagépek biztosítása

-bérmunka (vevő által máshonnan hozott alapanyag megmunkálása)

Továbbá a portfóliójukban találhatjuk az acélkereskedelmet. Ennek keretein belül a következő lemezminőségeket találhatjuk a cég raktárkészletében:

-melegen hengerelt, ötvözetlen durva quatro lemez

-melegen hengerelt, finomszemcsés durva quatro lemez

-melegen hengerel, növelt folyáshatárú és kopásálló durva quatro lemez

-melegen hengerelt, nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva quatro lemez

A lemezek mindegyike rendelkezik műbizonylattal, és a honlapon feltűntetett szabványnak megfelelnek.

Ezen acéllemezek közül a melegen hengereltek vastagságukat tekintve 3-tól 300 mm-ig terjednek, szélességük 1500 mm-től indul, 2500 mm-ig terjed, hosszúságuk pedig 2000 mm és 12000 mm között van.

A durvahengerelésű, szélezetlen vastaglemezek nagyjából 2000 mm x 3500 mm nagyságúak.

Annyira belemélyedtem a lehetőségek boncolgatásába és mechanizmusok feltérképezésébe, hogy majdnem el is felejtettem, hogy lehet egyszerűbb, ha a szakemberekkel beszélek meg mindent, így holnap felhívom őket.

El kell indulni álmaink felé és ebben partnerem az Acélpartner lesz.