Az alkoholizmus tünetei sajnos jelentkeztek rajtam

Vannak olyan szakmák, iparágak, amik egyszerűen kikészítik az embert. Mindenki más testi és lelki alkat, így természetesen nem lehet mesze menő következtetéseket levonni, de vannak foglalkozások amik valóban embert próbálóbbak a többinél. A vendéglátás is ilyen, nagyon sokakat elemészt a tempó és a mennyiség, ráadásul mindig van rá igény, és mostanában a munkaerő-hiánnyal is küzdeni kell. Ha sokáig dolgozik az ember kettő helyett, abba eléggé ki lehet égni. Hajnalban kelni, késő estig dolgozni, egész na talpon lenni, éjszaka hazaérni, és másnap kezdődik az egész elölről. Embertelen. Nem véletlen, hogy elég hamar az italtól kezdtem el megnyugvást és erőt várni, de amikor az alkoholizmus tünetei már jól láthatóan elkezdtek kiütközni rajtam, akkor ideje volt változtatni valamin.

Az álmatlansággal kezdődött minden. Az egész napi pörgés és hajtás után nagyon nehezemre esett elaludni, már ha sikerült egyáltalán, viszont a kevés alvás után kezdődött megint minden a legelejéről. Rájöttem, hogy ha iszom, akkor könnyebben elálmosodom, és talán hamarabb elalszom. Igen ám, de egy kimerült szervezetet igencsak megvisel az italozás, szóval sokszor előfordult, hogy reggel még éreztem a leheletemen az alkoholt. Amíg csak engem zavart, addig is rossz volt, de némi idő elteltével már a munkatársaimtól is kaptam a megjegyzéseket. Folytatódott azzal, hogy néha munkaidőben is elkezdtem rájárni a bárra, hogy valamiből erőt merítsek, pedig tudtam, hogy ez csak önálltatás. De nem volt visszaút. Odáig jutottam, hogy már hazafelé is minden este iszogattam a járműveken, és csak utána jött a folytatás. Egyre kevésbé tudtam pia nélkül létezni, és ez a külsőmön is kezdett meglátszani. A szemeim beesettek és karikásak lettek, az arcom egyszerre volt hamuszürke és pirospozsgás, az egyensúlyérzékem kezdett cserben hagyni, és a kedélyállapotom is kezdett a depresszívből az öncsonkítóba átfordulni. Minek dolgozik és keres rengeteget az ember, ha mellette egész egyszerűen nincs ideje és ereje élni?

alkoholizmus tünetei

A barátaimnak is hamar feltűnt a dolog, mondták is elégszer, de valamivel mindig meg tudtam magyarázni, hogy miért csinálom tovább. A szilveszteri újévi fogadalmakat is a hajamra kenhettem, sosem tartottam meg belőle egy betűt sem. Valakinek alaposan meg kellett már mondania a magáét nekem, kellett egy arcul csapás az élettől. A barátnőm tette ezt meg, amikor egyszerűen kidobott, mert már nem bírta tovább elviselni amit csinálok. Ez volt a gödör alja, itt azt hittem, hogy nincs folytatás. De aztán megcsillant a reménysugár. Egy régi kedves barátom, akivel korábban sokat jártunk össze, írt nekem egy üzenetet, amiben kifejtette őszinte, haraggal vegyes aggodalmát, és mellékelte egy alkoholelvonó magánklinika weboldalát, elérhetőségeit. Mint írta, az alkoholizmus tünetei olyannyira elhatalmasodtak rajtam, hogy ennek már biztosan nem lesz jó vége, ha nem fordulok szaksegítséghez. Őszinte leszek, a sírás határán voltam. De meggyőztem magam, hogy a segítő szándékot nem dobhatom el magamtól, mert akkor végleg megszűnök ember lenni.

Mivel évek óta se nappalom, se éjszakám, viszont a pótlékokkal együtt brutálisan jól kerestem, így elég szép kis tartalékom gyűlt össze, már amit nem ittam el. De szerencsére megengedhettem magamnak, hogy alávessem magam a terápiás kezelésnek. Úgy voltam vele: egyedül pottyantam a gödörbe a saját hibámból, egyedül is kell kimásznom. A szándék és az elhatározás már megvolt, szóval addig kerestem meg a klinikát, amíg meg nem gondolom magam, hiszen az alkoholizmus tünetei között van a hangulatingadozás és a szétszórtság is. Bejelentkeztem egy kurzusra, mert tudtam: ez az egyik utolsó esélyem. Még van a kezdetéig néhány hét, de addig is nagyon próbálok erőt venni magamon, és nem süllyedni még mélyebbre, bármilyen nehéz is. Kínkeserves napokat élek, és csak azt remélem, hogy valóban olyan változást hoz a kezelés az életemben, mint amilyet remélek tőle. Elegem van az alkoholizmus tüneteiből, változni akarok, új életet szeretnék kezdeni! Lehetőleg a vendéglátás egy nyugodtabb szegletében…