Egy jó vacsorához mindig jöhet egy jó film

A barátommal mindketten imádunk főzni. Így nálunk a szokásos esti program a közös főzés és vacsora. Legtöbbször igyekszünk valamilyen új receptet kipróbálni, de vannak bejáratott menük is, amiket könnyű elkészíteni, ráadásul nagyon finomak is. Ilyen például a lencse curry, amiről nem is gondolná az ember, de pikk-pakk megvan. Vagy a kínai pirított rizs. De a magyaros ételeket is szeretjük, mint a paprikás krumpli vagy a lecsó.

Főzés után szeretünk egy kicsit kikapcsolódni a vacsora mellett. Lehet, hogy ilyenkor beszélgetni illene, de mivel mi a főzés közben általában mindent megtárgyalunk, a vacsoránál jobb szeretünk valamilyen filmet nézni. Azt azonban legtöbbször nehezen találtuk ki, mi legyen ez a film, és elég kellemetlen, amikor már fél órája ott áll az étel az asztalon, és nem tudsz hozzákezdeni, mert még nincs meg a hozzá való film. Ráadásul, ha volt is ötletünk, hogy melyik filmet nézzük meg, sokszor rengeteg időbe telt, míg találtunk oldalt, ahol streamelhető.

Aztán nemrég a barátom egyik kollégája ajánlotta a mozi.ma oldalát, ami összegyűjti a működő linkeket, ahol a filmek megnézhetőek. Így nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy filmet és már nézhetjük is. Ez eléggé megkönnyítette a dolgunkat. A mozi.ma oldalán ráadásul rengeteg sorozat is van, mi pedig imádjuk a sorozatokat, mert valljuk be, még ha előtted is van egy rakás film, amit megnézhetsz, a választás még mindig nem egyszerű. Ezzel szemben, ha ugyanazt a sorozatot nézed estéről estére, tudod, mire számíthatsz, így nem érhet csalódás. Így igazán olajozottan telnek az esték: megfőzzük a vacsorát, megterítünk, beteszünk egy részt egy sorozatból, és eszünk.

Anyukámnak persze nagyon furcsa volt, amikor meséltem neki az estéimről, ő kifejezetten a technológiai újítások ellen van, mert szerinte elvonnak minket az emberi kapcsolatok építésétől. Felnőve például anyukám sosem engedte, hogy tévét nézzünk vacsora közben. Szerinte a vacsora arra való, hogy az emberek beszélgessenek. Ennyi erővel ehetnétek külön szobában is – mondta. De én nem érzem azt, hogy a közös sorozatnézés a kapcsolatunk rovására menne. Van olyan, hogy két ember olyan sok időt tölt együtt, hogy nincs szükségük az állandó csevejre. Aztán megkérdeztem, ő és apukám mindig olyan jót beszélgetnek-e vacsora közben. Ezen elgondolkodott, és ebből arra következtettem, hogy egyáltalán nem. Leírtam neki a mozi.ma oldal címét egy darab papírra, és javasoltam, nézzék meg.

Egyik nap éppen lasagnét készítettünk vacsorára a barátommal, amikor csörgött a telefonom. Anyukám hívott, hogy elmesélje, kipróbálták az online filmnézést vacsora közben apukámmal, és egész jól bevált. Elmesélte, hogy először szkeptikus volt, de mert valóban úgy érezte, kezdenek ellaposodni az estéik, gondolta kipróbálja. Rájött, hogy az online filmnézés sokkal jobb, mint egyszerűen tévét nézni, mert így bármilyen filmet megnézhetnek bármikor, nincsenek kiszolgáltatva a tévéműsornak. Ráadásul a mozi.ma oldalán magyarul lehet filmeket és sorozatokat nézni, aminek külön örültek, ugyanis egyikük sem beszél túl jól angolul.

Anyukám szavai nem kis meglepődést okoztak, de nagyon örültem, hogy segíthettem nekik. Semmi baj nincs a az online filmnézés és a vacsora összekötésével, főleg ha az étel is finom és a film is jó.