Ezt jól kifőztem!

Imádok főzni, de még jobb azt nézni, hogy milyen élvezettel eszik a főztömet. Állandóan egy hadseregre készítem a fogásokat így magával értetődő, hogy rengeteg vendéget fogadok. Egy dolog tudja keresztülhúzni a dolgokat, ha felforr a kész étel. Eszméletlen dühítő, amikor a kukának főz az ember… Amikor múltkor így jártam az áthívott barátaim javasoltak egy megoldást a problémámra: szereltessek be légkondit és ajánlottak egy céget is, a Klímaglobált, amit a klimaglobal.eu/klima oldalon keresztül felkerestem.

Az oldalt böngészve rengeteg újdonságra bukkantam. Rávilágítottak arra, hogy nem elég rábökni vásárlásnál egy berendezésre, hanem előtte alaposan át kell gondolni a következő kérdésekre a választ:

-Mekkora a klimatizálandó helyiség?

-Elegendő, ha csak hűtés funkcióval rendelkezik a berendezés vagy fűteni is szeretnénk?

-Egy darab klímára vagy többre van szükségem?

-Mekkora a keretem, amit erre a projektre tudok fordítani?

-A beszerelésre milyen lehetőségeim vannak vagy van-e egyáltalán?

Azzal is meglepett az oldal, ahol a klíma történetéről ír, ugyanis nagyjából 100 éve könnyíti meg az emberek életét. A másik meglepetés az volt, amikor rávilágított a Klímaglobál egy olyan dologra, amin előtte nem is gondolkoztam: hogyan hűt vagy fűt a klíma? A gomb bekapcsolásával – vágnánk rá, de ennél azért bonyolultabb dolog történik a felszín alatt: különféle kémiai és fizikai reakciók mennek végbe.

Továbbá arról is kaptam információt, hogy 4 fő része van egy légkondicionálónak:

-kompresszor

-párologtató

-kondenzátor

-fojtás

Ezek egy része a beltéri egységben, mások a kültéri egységben működik, de van ami összeköti ezt a kettőt.

Az eldöntendő kérdéseknél még gondolkodnunk kell, hogy mono- vagy multi klímát szeretnénk. A különbség a kettő között a beltéri egységek számában rejlik: míg a mono klímánál egy kültéri egységre egy beltéri jut, úgy a multinál több beltéri egység tartozik egy kültérihez.

Kivitelük alapján, különféle tulajdonságaik szerint is csoportosíthatjuk a légkondicionálókat:

-oldalfali klíma

-parapet

-légcsatornázható

-mennyezeti

-padlóra állítható, mobil klíma

A klimaglobal.eu/klima oldalon korrekt módon a klíma működtetési költségeiről is esik szó, egy külön bekezdést szántak erre a témára. Sorra veszik tényezőket, ami a fogyasztást befolyásolja. Ilyen például az ingatlan szigetelése és nyílászárói, vagy a klíma márkája. A márkán is több múlhat, mint gondolnánk. Egy nevenincs berendezés első körben lehet olcsóbb megoldásnak tűnik, de a későbbiekben gyakrabban hibásodat meg, mindamellett, hogy nem rendelkezik olyan magas hatásfokkal és energiatakarékos fogyasztással, mint egy ismert névvel rendelkező klímaegység.

Fontos még szem előtt tartanunk, hogy mikor tervezzük a légkondicionáló beszerzését és beszereltetését. A nyár közeledtével olyan szinten nő meg a kereslet, hogy a beszerelés akár hónapokat is csúszhat, így érdemes időben átgondolnunk a témát és cselekednünk.

A beszerelés kapcsán még ezeket az információkat találtam: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a vállalják a munkálatokat a Klímaglobál munkatársai, de az ország többi megyéjében segítséget nyújtanak a megfelelő szakember megtalálásában.

A termék kiszállítását az ország egész területére vállalják.

De ha már meglévő klímáról van szó, ami vacakol, annak javítását is vállalják a fenti két megyében. A többi területen pedig megfelelően képzett kollégákat ajánlanak.

Ezzel a céggel nem lehet mellélőni, így tőlük rendelem én is a klímámat. Remélem minél hamarabb megérkezik és be tudjuk szerelni.