Finommotorika fejlesztése a Látogatás a vonalak birodalmába könyvvel

A férjemmel együtt más lassan 12 éve üzemeltetünk egy gasztro éttermet. Mindketten szakácsként végeztünk, és a közös gyakorlatunk alatt ismertük meg egymást. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, és ahogy mondani szokták: a többi már történelem. Van egy kisfiunk is Bence, aki most kezdte meg az első osztály, még csak 6 éves. Bence nagyon okos kisfiú, érdeklődő, de sajnos gondjai akadtak az írás órán. Már az óvodában sem volt egy nagy rajzolós fajta, inkább építőkockázott vagy labdázott, de nem is tulajdonítottam neki nagyobb gondot, hiszen kisfiú, végül is nem feltétlenül probléma, ha nem köti le a rajzolás.

Igen ám, de ezzel együtt sajnos nem igazán fejlődött a finommotorika. Sokat olvastam erről a neten, és így találtam meg Szabó Szilvia oldalát, a szilvia-logopedia.hu-t. Erről az oldalról megtudtam, hogy a gyermekek nagy százaléka ebben a korban még nem képes a háromujjas ceruzafogásra, ha pedig ezt erőltetik, akkor abból később csak görcsös írásmód lesz. Azoknál a gyerekeknél, akiknél ez a készség nehezebben fejlődik érdemes az otthoni foglalkozásokat is előtérbe helyezni, és fejleszteni a kéz és az ujjak közötti rendszer összhangját. Erre ad megoldást Szilvia egyik lektorált fejlesztő könyve, a Látogatás a vonalak birodalmába. Segítségével játékos módon tudjuk fejleszteni gyermekünk grafomotoros képességeit, vagyis a rajz és írás készségeket. Ha ezt a problémát nem kezeljük időben, akkor nagyon sokáig is elhúzódhat, a folyamat, de szerencsére mi még időben elkezdtünk vele foglalkozni.

Az oldalról megtudtam, hogy 5 és 7 éves kör között nagyon sokat fejlődnek a kézizmok, illetve a kézközép-csontok is megerősödnek. Mindezek mellett pedig a olyan agyi folyamatok is fejlődésnek indulnak ami a finom-mozgást segíti elő. Tehát az egyik leghasznosabb időszak a finommotorika fejlesztésére.

Egy szó, mint száz, mi megrendeltük a könyvet és már 2 hónap rendszeres használat után elképesztő fejlődésen ment keresztül Bence. Bevallom őszintén, eleinte kétkedve olvastam az ajánlásokat, de mivel 4290 forint volt ez a könyv, úgy voltam vele, hogy sokat nem lehet veszíteni. Az egyik legjobb döntés volt! Azóta Bence se feszeng az írás órákon, sőt kifejezetten élvezi, az építőkockázás mellett pedig új hobbija is lett, mégpedig a rajzolás.