Fontossági sorrend

Közeledik a karácsony. Ti is várjátok? Hát én… természetesen én is. Legfőképp a végét. Olyannyira várom, hogy most inkább nem ejtenék szót róla. De ezzel kapcsolatban eszembe jutott a mérhetetlen mennyiségű kaja, amit akkor a család összehoz. Nálunk szokás, hogy nem csak karácsonykor, hanem mondjuk szülinapok alkalmával is összegyűlünk, és nagyon jókat főzünk. Különösen október első heteiben, ugyanis ekkor több szülinapos is van a családban, amiket megtartunk egy nagy hétvégi ünnepséggel. Ez csak engem szokott néha zavarni, mert összesen 4 ember szülinapja van ilyenkor, köztük az enyém is. És ez együtt van megünnepelve, aminek következtében negyed annyi figyelem jut rám. Ez azért bosszant, mert elvileg szüliNAP, nem pedig szüliNEGYEDNAP. Azért kijár mindenkinek egy teljes nap egy évben. De mindegy, a sok finom kaja, illetve süti kicsit kárpótol.

Általában édesanyám foglalkozik a sütéssel, főzéssel, a papám is ebben segít neki. A sütiket, tortákat a szomszédban lakó cukrász szokta nekünk csinálni. Nagyon jó barátja a családnak, és elképesztő finomakat alkot. Apám a házban zajló munkálatok alól kihúzza magát. Helyette kint a garázsban tevékenykedik. Például ami volt egy hónapja nagy családi gyűlés, délutánig be sem jött. Pedig próbáltuk hívni, de azt mondta fontos dolga van kint. Hát engem annyira érdekelt, hogy mi lehet az az irtó fontos, ami miatt nem szándékozik segíteni bent, hogy kimentem hozzá. Amit láttam: bent ült az autóban, az ajtó nyitva, közben a motor járt alapjáraton és ő rock magazinokat olvasgatott. „Ez aztán fontos dolog, mondhatom! Fogyasztani a benzint teljesen fölöslegesen.”- hangzott szerény véleményem. Ha ennyire meg akarta úszni a segítségnyújtást, legalább ne maradt volna otthon, és akkor nem látjuk, ahogy csinálja a semmit. Persze, mint szokta, most is megmagyarázta a helyzetet.

„Egy új folyadékot próbálok ki az autóba, most kaptam a munkatársamtól.” És vajon mire jó? Hát ez a XADO revitalizáló gél, apám elmondása szerint (meg persze utána én is utánanéztem), egy olyan termék, ami tulajdonképpen az elhasznált, vagy elkopott fém alkatrészeket hivatott helyrehozni, visszanyerik eredeti alakjukat. A fémfelületbe beleötvöződik, és egy ún. fémkerámia réteget hoz létre. Ez nem külön réteg, hanem teljesen beleépül a fémbe, elválaszthatatlan lesz. Sokkal keményebb és simább, mint az eredeti alkatrész, így csökkentve a súrlódást, az üzemanyag-fogyasztást, és növeli a motor élettartamát. Akár duplájára is. Amikor hidegindítás van, akkor is véd, nem kopik az alkatrész. Helyreállítja az olajnyomást a motorban, csökkenti a zajt, illetve a rezgést. És a többi. Elmesélte mindezt, én elismertem, hogy „Oké, ez tényleg fontos, de miért most kell csinálni?” Válasz természetesen most is volt. Ez a cucc folyamatosan épül be a fémbe. Ezért is kell a beöntés után járatni kicsit az autót. A teljes beépülés körülbelül 1000 km után következik be. Ez mindent megmagyarázott, ugyanis a szüleim másnap készültek messzire utazni a távoli rokonokhoz, és ez egy 300 km-es út volt. Csak oda. Nyilván tökéletes alkalom arra, hogy most legyen betöltve az adalék.

Ezt a XADO folyadékot állítólag a többi kollégája is kipróbálta, szerintük jó, nem véletlenül ajánlották apámnak is. Csodás. Remélem tényleg jó lett, mert emiatt kellett egyedül segítenem odabent a főzésben. De majd egyszer elégtételt veszek.