Izgalmas újítások lesznek az új honlapomom!

Már évek óta álmodozom egy olyan honlapról, amelyen ételt lehet rendelni. Már sok ilyen létezik a piacon, az enyém attól lenne más, hogy kizárólag hulladékmentes, vagy alacsony hulladéktermelő megoldásokat használunk. Vagyis lehet kérni levest befőttesüvegbe, fém, visszaváltható dobozba húst vagy főzeléket, kis, kerámia tégelybe szószt… Már sokan érdeklődnek utána, de még hosszú az út a megvalósításig, mert ezekre a megoldásokra rengeteg engedélyt kell beszerezni. Nyugodtan elmesélem az ötletemet, mert nekem ez nem gazdsági befektetés, hanem misszió… Szóval, ha valaki helyettem valósítja meg, én nem leszek dühös.

Most abban a fázisban vagyunk, hogy az engedélyek beszerzésééig (remélem, sikerül) igyekszünk előkészíteni a honlapot. Erről mesélek egy kicsit.

tárhely bérlés

A tárhely bérlés a legnehezebb kérdés

Abban reménykedek, hogy a kezdeti akciók idején, illetve ünnepnapokon és vasárnap jó nagy terhelés lesz az oldalon, illetve hétköznap délben is sokan rendelnek majd tőlünk ebédet. Olyan tárhely kell tehát, amelyik bírja ezt az extrém terhelést.

Tárhely bérlés esetén egyértelműen csak az SSD jöhet szóba, az elég gyors, sok képet, funkciót, terhelést is kezelni tud. Én a linkelt cég mellett döntöttem, mert ők ráadásul CloudLinux technológiát használnak. Ami nagyon szerencsés, mert optimalizálni tudja az erőforrásokat, limitálja, hogy egy felhasználó mennyit használhat belőlük. Ha nekünk, vagy valamelyik felhasználónak nagy terhelés jelentkezik a tárhelyén, az a többi fiókot nem lassítja. Nekünk is kellemesebb ez, és mindenki másnak is.

Fő a védelem

A rendszer sok-sok funkcióval rendelkezik majd, személyes adatokat kezel, lehet rajta keresztül fizetni, ráadásul biztosan fel fogja bosszantani a konkurenciát is, szóval nagyon fontos a biztonság. Ennél a szolgáltatónál már elve van egy olyan tűzfal, amelyik kijavítja a legismertebb tartalomkezelő rendszerek sebezhetőségét. Egy másik eszköz pedig a nem webes támadások esélyeit is csökkenti. Szerintem nekünk ezért mindenképpen megéri. Van benne mindenféle más funkció is: automatikus mentés, spam szűrű és olyan szoftver is, ami megkönnyíti a tartalomkezelő, pl. a WordPress, a Joomla és a Drupal telepítését is.

A rendszerhez cPanel is van, szóval még az én hevenyészett ismereteimmel is egész jól lehet kezelni. Szóval, van egy olyan profi tárhelyünk, amelyikkel egy magamfajta amatőr is boldogul.

SSL tanúsítvány és e-mail lehetőség

A tárhelyről az e-mailezést is meg tudom oldani, ráadásul ingyen SSL tanúsítvány is jár hozzá… Hobbiból már összeraktam néhány weboldalt ezeknél ezt a tételt mindig elfelejtettem, szóval nagy segítség, hogy itt ingyen meg lehet kapni. Jót tesz majd a Google-ös helyezésemnek.

Én nem a legkisebb, hanem a harmadik legnagyobb csomagot vásároltam meg. Ez nagyon sokat bír, és akár 15 domaint is lehet hozzá rendelni, szóval akár több kis landing-page-t, vagy reklámoldalt is készíthetek róla. Az aldomainek sem fognak fájni.

Mivel jó “vasakkal” dolgozik a cég, ezért nem aggódom amiatt, hogy belassul az oldalam. Olvastam, hogy ez a Google keresője számára is egy fontos szempont: ha valami gyorsan töltődik, azt előrébb rangsorolja a kereső. Ráadásul a sok-sok csomagolási lehetőség miatt a kosárfolyamatom elég összetett lett. Nagyon fontos, hogy legalább a töltési sebességgel ne kelljen számolni. Remélem, így kevesebben hagyjuk félbe a vásárlást és több lesz a befejezett konverzió.

Már csak a java van hátra

Megvan tehát a tárhely, a domain név és indulhat a fejlesztés. Nagyon remélem, hogy valamilyen formában majd sikerül beindítani ezt a vállalkozást. Megígérem, ha sikerül, akkor bemutatom itt is. Addig is, különböző tanfolyamokon igyekszem elsajátítani a dolgokat, amikhez a biztonságos üzemeltetéshez szükség van. Láthatjátok: szépen haladok.