Mennyibe kerül egy napelem? Mennyire éri meg befektetni?

A napelem ár elég központi kérdés mindenkinek, aki napelemeket szeretne telepíteni az otthonában. Egészen érthető okokból nincsen olyan kalkulátor, amibe csak beírunk pár adatot és kiadja, hogy nekünk mennyibe kerülne a napelem telepítése.

napelem ár
napelem ár

A napelem ár ugyanis nem ennyire egyszerűen képezhető. A napelem ár nagyban függ attól, hogy milyen a tetőnk dőlésszöge, hogy mennyi kábelre van szükségünk, milyen magas a házunk, mennyi napelemre van szükségünk a fogyasztásunk alapján.

Szerencsére azoknak, akik a napelemek után érdeklődnek és szeretnének egy pontos képet kani arról, hogy ennyibe kerülne a számukra egy napelemes rendszer kiépítése, segít a sporoljnapelemmel.hu.

Itt ugyanis lehet árajánlatot kérni. Tehát hogyha csak az választ el minket a napelemektől, hogy nem tudjuk, mennyibe is kerülne és van-e rá pénzünk, akkor itt csupán a fogyasztásunk megadásával segíteni tudnak abban, hogy nagyjából milyen összeggel számolhatunk, hogyha napelemes rendszerre van szükségünk az otthonunkban.

Sokak számára sajnos a napelem anyagi okok miatt teljesen elérhetetlennek tűnik. De van egy jó hírem, ugyanis nem csak vállalkozások igényelhetnek napelem támogatást, hanem családi házak energetikai korszerűsítéséhez is hozzájárul a Magyar Fejlesztési Bank egy 0%-os hitellel.

Ez nem egy nem visszatérítendő támogatás, hanem egy segítség azoknak, akik már napelemben gondolkoznak, de nem tudják egyben előteremteni a szükséges tőkét a telepítéshez. Egy nagyobb pénzösszeget egyszerre nehezebb előteremteni, mint így, hogy havonta kell fizetni egy bizonyos összeget.

Ez a hitel nem kamatozik, pontosan annyit kell visszafizetnünk, amennyit felvettünk, annyit segít a telepítésben, hogy nem kell hosszas ideig gyűjtögetnünk, hanem akár azonnal bele is vághatunk a napelemes rendszer kiépítésébe, a pénzt pedig ráér havonta befizetni.

Ez egy nagy könnyebbség szerintem a családoknak, és sokkal többen megengedhetik maguknak most már a napelemeket országos szinten.

Nekünk szerencsénk volt, mivel étterem lévén sokkal könnyebben ki tudtuk gazdálkodni a telepítés költségeit, de a családoknak, a háztartásoknak tudom, mennyire nehéz egy napelem árát kigazdálkodniuk.

Ezt a hitelt egyébként Pest megyén kívül élő családok igényelhetik. Minimum 500.000 Ft, maximum pedig 10.000.000 Ft az igényelhető támogatás mértéke, és ezt legfeljebb 20 éves futamidőre lehet felvenni. ez azt jelenti, hogyha valaki 2.000.000 Ft-ot vesz fel, mondjuk 10 évre – ami a napelemek átlagos megtérülési ideje, akkor azt jelenti, hogy havi 17 ezer Ft körüli összeget kell kifizetnie. Ez nagyjából megegyezik egy család átlagos villanyszámlájával. Tehát nem terheli meg a családot annyira, mintha azonnal elő kellene teremteniük azt a 2.000.000 Ft-ot.

A hitelt egyébként akkor lehet felvenni, hogyha a telepítés összegének 10%-át a család tudja állni. Szerintem ez a 10% nem vészes, könnyen teljesíthető, ha egy átlagos napelem árát nézzük.

Ha komolyan érdekel valakit a napelem lehetősége és Pest megyén kívül lakik, akkor ajánlom, hogy alaposabban nézzen utána ennek a lehetőségnek, hogy hogyan alakulnának az anyagiak az esetében. Ez egy szinte kihagyhatatlan ajánlat, nagyon jó feltételekkel lehet most napelemekhez jutni ezzel a 0%-os hitellel.