Mennyit ér egy jó ebéd?

A minap egy nagyon jó étteremben ettem. Általában steaket eszem. Őszintén szólva elég húsimádó vagyok és semmi sem dobogtatja meg jobban a szívem kaja terén, mint egy jó kis bélszín. Különösen is örültem, mert egy nyugodt helyen költöttem el az ebédem és volt időm közben gondolkozni. Valahogy nálam a jó kaja egy j kis gondolkodással jár együtt, már persze akkor, ha egyedül étkezem. Ebben a kis szünetben át tudtam gondolni az utóbbi napokban történteket. Épp házeladás előtt állok, így volt bőven min pörögnöm. Ráadásul nincs is gond az otthonunkkal, csak az, hogy kicsi lett és már muszáj átköltözni egy tágasabb ingatlanba, pedig nagyon szerettük azt is, amiben addig laktunk. Ami most éppen felötlött bennem téma, az nem más, mint az ingatlan értékbecslő kérdése. Először arra gondoltam, hogy nem fogok ilyesfajta segítséget kérni, de barátommal való beszélgetés után már kezdem másképp látni a helyzetet.

Számba vettem (a falat mellett), hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek ennek az együttműködésnek.

A legfontosabb érv nyilván az volt, hogy nem akartam ár alatt eladni az otthonom. Márpedig be kell vallani, hogy vajmi keveset értek a házakhoz. Persze azzal tisztában vagyok én is, hogy a tégla jobb, mint a panel, meg minél nagyobb annál jobb, de körülbelül ennyi. Kétségtelen, hogy ha az értékbecslő megmondja, mennyit kell kérnem a lakásért, akkor valószínűleg a piaci ár alá nem fogok menni véletlenül sem. Érdekes. És mi van, ha véletlen túl sokat kérek érte? Akkor csak jól járhatok nem? Legfeljebb nem adom el olyan gyorsan.

Ekkor azonban eszembe jutott, hogy sajnos annyi pénzünk nincs, hogy a ház árán kívül pénzből is megvegyünk a kívánt új házat, így mindenképp túl kell adnom az előzőn, mielőtt tovább léphetek. Ezen felül a hirdetés költségeit is tovább kell fizetnem, ha nem veszik meg hamar a portékámat. A barátomnak igaza volt úgy látszik. Ő is pontosan ezt emelte ki. Ha megfelelő áron rakom fel már az elején, akkor hamarabb megveszik, előbb jutok a pénzemhez és kevesebbet kell kiadnom hirdetésre is.

Az tehát kiderült, hogy mindenképp jó döntés kikérni egy profi véleményét, a kérdés már csak az, hogy tudni fogom-e kihez kell fordulni, hol nem vernek át. Szerencsére ezzel kapcsolatban is szolgált információkkal a barátom. Elmondása szerint, az ilyen becslések végeredményét normális esetben felülvizsgálja igazságügyi szakértő is, vagyis csalás valószínűleg nem lesz. Ráadásul azt is mondta, hogy ahonnét anno ő a becslést kérte, ott még garanciát is adnak az elvégzett munkára. Ez nem csak az esetleges hibákra vonatkozik, de az ügyfél szimpla elégedetlensége esetén is 100%-os pénzvisszafizetésre számíthatunk. Ennek fényében az átveréstől sem kell tartani, úgy tűnik.

Azt hiszem a fentebbiek fényében nyilvánvaló, hogy úgy döntöttem, hogy kérni fogom egy szakember segítségét a témával kapcsolatban. Mivel azonban volt még vissza egy kevés étel így folytattam a gondolkozást, ugyanis mást is hallottam a szakmával kapcsolatban.

A barátom arról is mesélt, hogy az ilyen cégek nem csak ingatlanokkal foglalkoznak, hanem egészen különös dolgok értékének a megadásával is. A műtárgyak persze nem annyira kirívóak, de azt például nem tudtam, hogy ha pályázatra akarok jelentkezni, akkor is kérhetek ilyen vállalkozástól segítséget. Sőt egy cég csődeljárásánál is korrekt adatokkal szolgálhatnak a felbomló vállalat értékét illetően. Ezen felül még sok más esetben lehet tőlük segítséget kérni, például peres eljárások elkerülése érdekében a kártérítés mértékének megítélésében is.

Jó tudni, hogy ennyi mindenben számíthat az ember a szakemberek segítségére. Az utolsó falatoknál eszembe ötlött, hogy vajon az ebédem értékét is felbecsültethetném-e, de végül is nem gondolkoztam rajta sokat mivel az étterem tulajdonosának határozott elképzelései voltak az árat illetően, amit ki is fizettem, majd elégedetten távoztam, hiszen nem csak jól laktam, de egy jól megfontolt döntést is hoztam, amiről az idő bebizonyította, hogy nem is volt téves.