Milyen fűtésünk legyen? – Döntéshozatal vacsora közben

Vannak olyan döntések, amiket csak bizonyos állapotban szabad meghozni. Ha pl. éhes az ember, akkor sokkal ingerültebb, nyugtalanabb lehet a hangulata, mint amilyen egyébként lenne, ezért egy éhesen hozott döntés nem biztos, hogy egy megfontolt választ fog takarni.

Ilyen mondjuk az, hogy éhesen nem szabad nagybevásárlást végezni. Az éhség az egyik legnagyobb úr, amit ha akarunk, ha nem, ki kell szolgálni, hiszen létezésünk egyik alapfeltétele, nem lehet csak úgy hosszú távon ignorálni, különben az egészségünkkel játszadozunk. A mit együnk ma kérdés egész életünk során elkísér minket, és ha éhesen kényszerülünk döntést hozni, akkor számolni kell bizonyos következményekkel.

Erre egy kis ártatlan, de jó példa az, hogy ha éhesen mész el boltba, akkor kivétel nélkül kb. minden ételt meg fogsz kívánni, és könnyen lehet, hogy a valóban vásárolni tervezett élelmiszereken kívül rengeteg olyan dolog is a kosaradba fog kerülni, amit talán direkt elkerülsz egy ideje, hogy mondjuk nehogy meghízzál. Tehát a csokik, chipsek, sokkal nagyobb eséllyel fognak nálad landolni, mint ha ebéd után, jóllakottan mennél el bevásárolni.

Senki sem szereti az éhség érzetét, ezért a családunkban mi úgy döntöttünk, hogy nagyobb döntéseket csak jóllakottan vagyunk hajlandóak meghozni. A legaktuálisabb témánk az építendő házunk fűtésrendszeréről szólt. Elmentünk vacsorázni a belvárosba egy étterembe, hogy megadjuk a módját, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy mi fogja a leendő otthonunk melegét nyújtani.

Lelövöm előre a poént, végül az elektromos padlófűtés ára volt az egyik döntő tényező. Hogy miért? Két steak falat között kitárgyaltuk az összes lehetséges választási lehetőséget.

Válasszuk a gáz alapú fűtést? Külön a gázcsövek bekötése, és az egész rendszer kiépítése rengeteg kompromisszummal járna, mindezt azért ,hogy egy olyan technológiát használjunk, ami köztudottan károsítja a környezetet, és egy állandó veszélyt is jelent akkor is, ha a rendszer nagyon biztonságosan van kiépítve. A szénmonoxid mérgezés nagyon veszélyes dolog, és a feleségem külön fél ettől, mikor gyerek volt, a szomszédjuknál megtörtént egy ilyen eset, szerencsére nem történt komoly bajuk, de ha teheti az ember ne is merülhessen fel ilyen kockázat. Szóval a gáz alapú rendszert kizártuk. Ugyanígy természetesen a fával fűtést is elvetettük, hiszen az még régibb megoldás, és kényelmetlen is, mert folyton rakni kell a fát a kazánba. Még ami lehetséges lenne az a geotermikus energiával történő fűtés, ám a ház olyan helyen található, aminek az adottságai nem tökéletesek ehhez.

Így maradt az elektromos padlófűtés! Egy olyan modern megoldásról beszélünk, ami a régebbi padlófűtésekhez, és a régebbi elektromos fűtésekhez képest egy sokkal korszerűbb megoldás. Amorf fűtőszálakból áll a rendszer, olyan fémötvözetről beszélünk, amely az amorf elrendezés miatt különleges képességekkel bír. Teljesen rozsdamentesek, úgy adnak magas hőteljesítményt, hogy nem melegednek túl, nagyon jó a kopásállásuk, és mágneses tulajdonságai is különlegesek. Ez a fajt a rendszer sugárzó hőt ad, vagyis ha előtte, alatt vagy felette vagy, akkor kicsit olyan érzeted lesz, mintha sütne rád nap, fényt persze nem fogsz tapasztalni, de hőt igen.

És mégis mennyi az elektromos padlófűtés ára? Kevesebb is lehet, mint a gáz alapú rendszeré. Ha itt utánanéztek, akkor ki fog derülni, hogy nem feltétlenül jelenti az új technológia minden esetben a sokkal magasabb árat. A fogyasztása az egésznek szintén érdekes dolog. Minél nagyobb felületen melegítesz valamit, az annál hamarabb felmelegszik. Vagyis ha egy szobában van 2 db radiátor, vagy pedig szinte az egész padlófelület számít fűtőtestnek, akkor értelemszerűen a sokkal nagyobb felületű fűtés lesz a hatékonyabb. Ennek következtében sokkal gyorsabban be lehet fűteni egy házat az elektromos padlófűtéssel, mint bármilyen másik megoldással. Arról nem is beszélve, hogy hatása nagyon hamar megjelenik, hiszen a sugárzó hő közvetlenül felénk irányul, nem pedig a levegőt kezdi majd el melegíteni, ami ha már elég meleg, akkor pedig nekünk ad komfortot.

elektromos padlófűtés ára

A ház tervezésénél és belső elrendezésénél bele kell kalkulálni, hogy hol lesz mondjuk beépített szekrény, hol lesz a konyhabútor, mosógép, fürdőkád, stb., ezek alá úgyse fog kerülni fűtőszál. Apropó, a radiátorok eltűnnek, vagyis nem is lesznek, így nem kell azzal számolni, hogy bizonyos bútorokat nem tehetünk a radiátor miatt a fal mentén!

Ezeken kívül ha bármilyen komplikáció adódik, vagy olyan helyiség van a házban, ahol a padlófűtés nem túl jó megoldás, akkor lehetőség van fali, illetve mennyezetfűtés megvalósítására is! Ez egséz egyszerűáen azért lehetséges, mert az amorf fűtőszálak nagyon vékonyak, így nem csak a padlóba, hanem más típusú falfelületbe is beépíthető, úgyis el fog rejtőzni a fal mögött, ha nem vízszintesen, hanem merőlegesen szereltetjük be.

Az elektromos padlófűtés ára elég sok dologtól függ, így ha ti is hasinlóban gondolkodtok, akkor érdemes rendesen árajánlatot kérni a cégtől, nem csak a nagyjából árakra építkezni, mert ahány féle ház, annyi típusú megoldás és igény van. Például annyi hőmérséklet szabályozót szereltettek be, amennyire éppen szükségetek van, így igény szerint lehet külön a helyiségeket szabályozni.

Kettő olyan érv van még, amik az elektromos padlófűtés mellett szólnak, és mindkettő hosszútávra ható következményű tulajdonság. Az egyike a már fent említett kopáselleni konstrukció, ha beszereltetsz egy ilyen rendszert, akkor hosszú garanciaidőre számíthatsz, mert egy nagyon megbízható, hosszú élettartamú technológiáról beszélünk, ami ha netán még is bármilyen hibával rendelkezne, akkor azt könnyen lehet orvosolni az egész padló felszedése nélkül. Csak a hibás felületet érinti az átalakítás, ezt a tudatosan, egységesen kitalált beszerelési eljárásnak köszönhetjük.

A másik pedig az, hogy ez az elektromos rendszer a napelem rendszerekkel fúzionál a legjobban. Tehát ha van annyi tőkéd, hogy napelem rendszert építs kis a háztetődön, akkor nem csak ,hogy hatékony fűtésrendszered lesz, hanem ráadásul te magad fogod megtermelni azt az energiát, ami a ház fűtéséhez szükséges. Nagyon jól hangzik az egész, ugye? Pláne azért, mert a gyakorlatban így működik a dolog. Úgy álltunk fel vacsora után az asztaltól, hogy véglegessé vált a döntésünk.