Mindig jó minőségben nyomtassunk étlapot!

Nagyon szeretek új ételeket kipróbálni és nagyon örülök, ha lehetőségem van egy-egy új helyen enni. Nem csak a nagymenő éttermeket szeretem, szívesen megyek kisebb bisztrókba vagy kifőzdékbe is, szerintem a igazi gasztronómia ott kezdődik, mikor egyszerű hozzávalókból kell emlékezeteset alkotni.

Egy kis igényesség

A magyar gasztronómiából régóta hiányoznak a jó kis “kockás abroszos helyek”. Olyanok, ahol hétköznap is finomat lehet enni, ahová az ember beülhet akár minden nap is, a kollégáival, barátaival enni. Az ilyen helyeken, legalább is mások szerint manapság csak mirelit rántott húst, meg túlsütött szalmakrumplit árulnak a legolcsóbb majonézzel. Szerintem viszont ez nem igaz. Csak a legtöbb ilyen hely elcsúszik néhány gasztronómiai banánhéjon.

Íme néhány.

Tisztaság

A tisztaság fél egészség. Akármilyen egyszerű is az étterem, nagyon fontos tisztán tartani. Jó lenne, ha végre a kisvendéglősök is rájönnének, hogy a felesleges porfogóknak semmi értelme. Lehet helyettük falfestést, vagy néhány egyszerű, bekeretezett fotót alkalmazni. Ezeket könnyebb tisztán tartani, és az egész hely rendezettebbnek néz ki. Inkább legyen valami egy kicsit egyszerűbb, de ettől még igényes, mint túldíszített és piszkos… Rendszeres mosás és abroszcsere, kábelcsatornába elbújtatott vezetékek, megfelelő fények és szép burkolatok… Ennyi kell ahhoz, hogy egy hely máris jobban nézzen ki.

Az étlap

Nem is csak az a fontos, hogy mi legyen rajta… Inkább az, hogy hogyan. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy az étlap jól nézzen ki. Bőrtok helyett érdemes inkább lamináltatni – tisztábbnak és modernebbnek hat. Jó, ha nincsenek helyesírási és formázási hibák. A nyomtatás pedig legyen jó minőségű.

Én innen szoktam patront rendelni: https://nyomtatoalkatresz.hu/patron. Ingyenes a szállítás és a festékek is jó minőségűek – megéri feltölteni velük a nyomtatót. Főleg, ha ételképes étlap van, nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen: ha a színek nem stimmelnek, az étel sokkal kevésbé mutat majd étvágygerjesztően. Szóval, semmi esetre sem szabad azt gondolni, hogy a megfelelő nyomtatás olyasmi, amin spórolni érdemes.

A kiszolgálás

Egy kicsi és viszonylag olcsó hely mindig zsúfolt és zajos, főleg ebédidőben. Pont ezért fontos, hogy a kiszolgálás gyors és kedves legyen. Így sokkal jobb a hangulat és senki nem fog a zaj miatt idegeskedni. Mindenki részt vesz a pörgésben, és a vendégek is elfogadják, hogy ezen a helyen nagy a pörgés.

Reklám

Jó bornak nem kell cégér – de egy olcsó étteremnek nem árt reklámra költeni. Fontos, hogy ez a reklám minőségi legyen. Inkább kevesebb, de jó fotót jelentessünk meg a közösségi oldalakon és az interneten – amit az étteremről látnak, az nézzen ki nagyon jól. Így aztán nem olcsó ételre vágyú, hanem a minőségre adó vendégkört tudunk vonzani.

Érdemes a szórólapokat és reklámanyagokat is jó minőségben nyomtatni. Ezt nem árt a nyomdára bízni, de a fenti oldalról is simán rendelhetünk jó minőségű nyomtatási kellékeket, szóval szükség esetén otthon is meg lehet oldani minden igényesen.

Ilyen egyszerű

Ha tehát a hely szépen néz ki, jó a kiszolgálás, tisztaság van és a megjelenés is inkább jó minőséget, de egyszerűséget mutat, egy étteremnek gyakorlatilag nyert ügye van – feltéve, hogy igyekeznek jól főzni és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból.

Kár, hogy ezt olyan kevesen látják be egyelőre…