Raktározási rendszerek az éttermekben-fontosabb, mint gondolnád

Az éttermek tulajdonosainak rengeteg dologról kell dönteniük. Ők vesznek fel főszakácsot, ők készítik el a menüt, ők határozzák meg az étterem arculatát, a raktározási rendszerek is az ő hatáskörükbe tartoznak, mondhatjuk azt is, hogy mindenről ők döntenek. A többiek maximum javasolnak, de a végszó úgyis a tulajdonosé lesz, vagy az ügyvezetőé. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen étteremről van szó, milyen a tulajdonos, ki a tulajdonos és milyen alkalmazottak vannak. De most a klasszikus, kis családi vendéglőkre gondoltam.

Ezek a feladatok mind nagyon nehezek, főleg egy kezdő vezető számára. Sokan az étterem nyitáskor jönnek rá, hogy az étlepra nem azt kell tenni, amit ők szeretnek, hanem azt, amit el lehet adni, és az árképzésnél is csúnyán megüthetik a bokájukat, akik nem jól számolnak. Az első pár hónap mindig a legnehezebb, aztán vagy talpra állnak, vagy nem.

Egy nagyon kemény feladat megfelelő raktározási rendszerek kialakítása, mert sokszor ezen bukik minden. Nagyon komoly logisztikára, megbízható partnerekre van szükség, amikor egy étterem alapanyagainak beszállításáról van szó, és a raktározás módját sem mindegy, hogy hogyan alakítja ki az ember. Nem mindegy, mit hova tesz, milyen polcokat használ.

Az éttermeknél kulcsfontosságú a gyorsaság, egy pörgős napban pedig, ha a hozzávalókat kell keresni a raktárban, vagy a lábasok, edények nem a megfelelő helyen vannak, hosszú perceket lehet veszíteni. Az éhes ember pedig nem valami türelmes, figyelni kell a gyors kiszolgálásra, nem lehet lassú a konyha.

Az éttermeknek elég speciális igényeik vannak, ugyanis a kiválasztott polcoknak például bírniuk kell a hideget és a meleget is, mivel amik a konyhában vannak, általában melegnek vannak kitéve, amik pedig a hűtött alapanyagokat hivatottak tárolni, magas hidegtűréssel kell, hogy rendelkezzenek. Éppen ezért használnak a konyhákon szinte kivétel nélkül fém polcokat. Ezek a leg megbízhatóbbak, ezeknek a legnagyobb a teherbírásuk is, ami az olykor nagy mennyiségű alapanyag miatt elengedhetetlenül fontos.

A mi éttermünkbe a rackinglog.hu oldalról rendeltük a polcokat. Mindig minőségi termékeket szállítottak eddig hozzánk, sosem volt még panaszunk egyikre sem. Mindig azt kaptuk, amit vártunk, és bár a legtöbb termékükre garanciát vállalnak, szerencsére nekünk ezt a garanciát még sosem kellett kihasználnunk. A polcok nem mennek tönkre, így nem is volt mit javítani, vagy cserélni. Egyszerűen csak azt a minőséget kaptuk, amit vártunk. Hideg, meleg, mindegy, mert a polcok bírják. A terhelhetőségük is nagyon jó, akkor sincs semmi baj, ha teljesen tele pakoljuk őket.

Az összeszerelésük is nagyon egyszerű volt, és ha olyan a helyzet, akkor az innen vásárolt salgó polcokat akár állíthatjuk is, 33mm-ként. Ezzel akármikor kisebbre vagy nagyobbra alakíthatjuk a polcokat, attól függően, hogy milyen alapanyagokat vagy segédeszközöket szeretnénk rájuk tenni.

A szállítás is nagyon gyors volt, és amikor rendeltünk, nagyon segítőkészek voltak az árajánlatkéréssel kapcsolatban. Gyorsan és pontosan számolták ki a polcrendszereink árát. Nekünk a salgó polcrendszerrel van tapasztalatunk, de ennél jóval több mindent árulnak, és amennyire én tudom, elég neves raktárakkal is kapcsolatban vannak, több helyre is szállítottak már a termékeik közül.

A vélemények róluk mindig pozitívak és én sem tudok semmi negatívumot mondani róluk. Megbízható, korrekt cég. Igazán értenek a raktározási rendszerekhez, igyekeznek a legjobb teljesítményt nyújtani és igyekeznek a rohanó világ igényeihez igazodva egyre rövidebb szállítási határidőkkel dolgozni.

Szóval, ha valaki étterem nyitásán töri a fejét, akkor alaposan gondolja át, hogy mibe vágja a fejszéjét, mert rengeteg pénzügyi, logisztikai, marketinges, de még HR-es feladat is a nyakába szakadhat úgy, hogy előtte azt sem tudta, mik azok. De ha valaki tényleg szívvel-lélekkel, mindent beleadva vezet egy éttermet, és az étel is finom, az árak pedig elfogadhatók, akkor szinte garantáltan sikerre tudja majd vezetni az éttermét. Persze ezek nagyon sarkalatosan vannak megfogalmazva, de ha egy étterem nyitásának minden kis problémájáról, nehézségétől írnék, szerintem egy egész könyvet meg tudnék tölteni vele. Legyen elég annyi, hogy sajnos a gasztronómia szeretete önmagában nem elég a sikerhez. És ha raktározási rendszer kell, akkor pedig irány a rackinglog.hu!