Soha sem gondoltam volna, hogy az éttermemnek a hírnevét egy napelem rendszernek fogom köszönni

Mindig is szerettem volna egy saját éttermet nyitni, ahol minden nemzet konyhájának legfinomabb ételeit és italait meg lehet találni, a lehető legjobb minőségben elkészítve. Ehhez persze többre volt szükségem, mint puszta vágyálmok és ötletek kergetése. Komoly tervezésbe kellett kezdenem, hogy el tudjam indítani a saját kis vállalkozásomat.
Azt hiszem, hogy azon kevés ember közé tartozom, akinek karrier téren nagyon hamar, mondhatni összejött az élet. Sikerült magamat egy olyan szintre feljuttatnom a munkámban, hogy már én döntöm el, hogy mikor dolgozom és tudok annyi pénzt keresni, valamint félretenni, hogy az évek során lehetőségem nyílhatott ténylegesen egy saját vállalkozás gondolatával eljátszani. És azt hiszem, hogy így 45 évesen pont itt van az ideje annak, hogy a hosszú és nehéz évek munkájának a gyümölcse leszedésre kerüljön.

Viszont úgy döntöttem, hogy ha már belekezdek egy ilyenbe, egy saját étterem megnyitásába és felfuttatásába, akkor ezt a lehető legmodernebb és legmagasabb színvonalon szeretném csinálni, hogy mindenképp megtérüljön a befektetésem. Az étterem alapköveitől elkezdve, a legutolsó ételdíszig, mindent a lehető legmodernebb, és legdivatosabb módon szerettem volna megcsinálni. Szerettem volna, hogy ha ez a hely minden korosztály, minden náció és minden „pénztárca” találjon magának helyet. Csak példának okáért, hogy ha a fiatal egyetemisták szeretnének nem túl sok pénzért egy kiadósat ebédelni, akkor legyen számukra elérhető áron minőségi és jó áru, napi menü. Ha pedig két korombeli szeretne házassági évfordulót ünnepelni, ők is találjanak maguknak egy csöndes asztalt, ahol kettesben koccinthatnak egy pohár jó évjáratú Pinot noit-ral.

1kw napelem rendszerEgy szóval nagyon nagy hely kellet, jó szakácsokkal és séfekkel, egy lehetőleg központi és forgalmas részén a városnak. Ez így mindent összevetve nagyon költséges beruházás lett volna nem csak azért, mert egyszer ennyit kifizetni a helység megvásárlására és felújítására, de a hosszú távú rezsiköltségek és miegymás is igen sokra rúgott volna havonta.  Ami egy kockázatos dolog akkor, ha egy új helyet nyit az ember és semmi sem garantálja a vendégeket.  Így elkezdtem gondolkodni, hogy mivel tudnék ezekből a költségekből hosszútávon lefaragni.
Egy barátommal beszélgettem, és meséltem neki a különböző terveimnek a szövögetését és akadályait, amikor beszúrt a beszélgetésbe egy rendkívül jó ötletet, ami a végén a megoldásnak bizonyult. Azt kérdezte, hogy mi volna, hogy ha az étterem üzemeltetését úgy tenném gazdaságosabbá, hogy nem egy folyamatosan dráguló villamos áramszolgáltatótól köttetem be az éttermem áramellátását, hanem ebben is az egyik legújabb, legmodernebb és legdivatosabb utat választom, és napelem rendszerrel fogom felszerelni az éttermet. Amennyire ez vakmerőségnek tűnik eleinte, számításaim szerint, hosszú távon annyira fogja megérni.

De persze mivel zöldfülű voltam a napelem rendszer témában, mi több azt sem tudtam, hogy eszik e vagy isszák, utána kellett néznem olyan hamar, amennyire csak lehet, hogy ne hátráltassam a tervezést az éttermemtől, ha nem muszáj. Fogtam magam és beleugrottam az internet végtelen világába, hogy gyorstalpaló napelem rendszer képzést kapjak a segítségével. Szerencsére igen hamar sikerült kilyukadnom a megfelelő oldalon, ahol olyan szinten van leírva a dolog, hogy a kezdetektől elindulva az 1 kw napelem rendszer árán át, a kalkulációkig és számításokig minden. Sőt még árajánlatot is lehet kérni, persze csak abban az esetben, ha már tisztában vagy az épület azon méreteivel és adataival, amellyel ki tudják neked számolni, hogy mennyit is kell ráfordítani egy olyan napelem rendszer kiépítésére, amilyenre az alanynak szüksége van. Ezért azonnal elkezdtem hevesen olvasni, jegyzetelni és igyekeztem magamat a lehető legtöbb tudással felvértezni napelem rendszer ügyben, hogy a végére járjak annak, amiért az egészet elkezdtem.

Egy kicsit előrehaladva a történetben, el kell, hogy mondjam, valóban sok utánajárást igényel. Rengeteget tanácskoztam a szakemberekkel, több szempontból is meg kellett vizsgálni az üzlethelyiséget és a terveket, a büdzsé kiszámolásáról már nem is beszélve. Illetve ez a beruházás időben is elnyújtotta egy kicsit az étterem elkészülésének időpontját. De végül meggyőztek a szakemberek, meg én is magamat, hogy valóban megtérülő beruházás, úgyhogy fogtam magam és belevágtam.

A jelenbe ugorva a történettel, mostanra már az utolsó simítások készülnek az éttermem belsejében, a külső része kész, a napelem rendszer kész, és már az alkalmazottak listája is készen áll arra, hogy a munkavállalói szerződésbe belekerüljenek. Nem kell több, mint 2 hét és megnyithatom álmaim éttermét. És hogy mennyi pénzbe került ez az egész nekem? Pont annyiba amennyit szántam rá, illetve egy kicsi extrába a napelem rendszer kiépítése miatt, ami egy ilyen méretű beruházásnál igazán nem számít, ezzel szemben hosszú távon lényegesen csökkenti az étterem havi kiadásait és ettől nagyon boldog vagyok. Ráadásul nagyon jól megy az üzlet reklám politikája, az egyik legfőbb ismertetőjelévé vált, hogy bizony az áramellátást napelemekkel biztosítjuk, ezzel is óvva az érzékeny ökoszisztémát. Manapság egy ilyen döntés sok figyelmet tud hozni egy nyilvános helynek. Így duplán jó befektetésnek bizonyult, hiszen közösségi oldalak, már most cikkeznek az étteremről és a kommentek szerint, alig várják a megnyitót.