A repülésről és a vállalkozásokról beszélgettünk egy kávé mellett

Repülni fantasztikus dolog, én magam is megteszem, hogyha lehetőségem van rá. Tudom, hogy sokan félnek a repüléstől, pedig a statisztikák is bizonyítják, hogy biztonságos. Persze van a repülésnek több módja, az egyik barátom ebben nagyon profi. Mindent kipróbált már, kisrepülőt vezet, sárkányrepülőzik és szinte a fél életét a levegőben töltené, ha tehetné. Valamiképp meg is értem.

Nemrégiben vele ültem le egy kávéra beszélgetni és hamar a vállalkozásokra terelődött a téma. Említette, hogy mivel olyan sokat van a levegőben, nem igazán tudja a hivatalos ügyeit intézni, és a céges dolgok sokszor összecsúsznak nála. Ekkor került szóba a székhelyszolgáltató fogalma.

Hallott már erről, azonban még semmit nem lépett ez ügyben, mert nem is értette pontosan, hogy miért is lenne ez jó neki. Miután azonban felvilágosítottam, máris jobban állt az egészhez és el is fogadta a segítségemet.

A székhelyszolgáltató fogalma nem egy bonyolult dolog. Azonban érdemes pár dolgot tisztázni ezzel kapcsolatban. A szekhelyszolgaltato24.hu az a hely, ahol az én cégem is van, és ezt javasoltam a barátomnak is, mivel én nagyon meg vagyok velük elégedve.

Budapesten több helyen, Budán és Pesten is van lehetőség a székhely bejegyzésére, ezen felül pedig Újlengyelben, ahol nem kell iparűzési adót fizetni. És hogy mi mindent takar ez a szolgáltatás? Ide jegyzik be a cégünket, tehát ide érkeznek a hivatalos iratok. Ez szerintem nagyon jó dolog, mert így nem kell várnunk nap mint nap a postást, hogy hoz-e valamit és ha mégsem tudjuk átvenni, akkor utána sorba állni. De ez csak az egyik része.

Visszatérve arra, hogy milyen szolgáltatást kínál a szekhelyszolgaltatas24.hu, egyrészt azt, hogy egy órán belül küldenek hozzájáruló e-mailt, hogy vállalják a székhelyünket. Az online ügyintézés is megkönnyíti, meggyorsítja az ember életét, átveszik, beszkennelik és el is küldik leveleinket. A jogszabály által előírt cégtáblát is felhelyezik az épületre, aminek ugyebár a közterületről is látszódnia kell. Mindez, tehát maga a székhelyszolgáltatás teljesen törvényes dolog.

székhelyszolgáltató fogalma

Sokan felkapják a fejüket arra, hogy iparűzési adót nem kell fizetni, ha ilyen helyen van bejegyezve a cég. Nos, nagyon sok mindent át kell gondolni. Először azt kell megnézni, hogy mennyi az iparűzési adó, aztán azt, hogy van-e a cégnek telephelye, fióktelepe. Ilyenkor ugyanis megoszlik az adó ezek között, tehát nem biztos, hogy jól járunk összességében. De hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit is jelentenek ezek a fogalmak, kezdjük is az elején.

A székhely azt jelenti, hogy itt van a cég bejegyezve, ez a hivatalos levelezési cím, ide érkeznek a hivatalos okiratok. Mint már említettem, ide kell kitenni a cégtáblát, aminek a közterületről is olvashatónak kell lennie.

A székhelyszolgáltató fogalma pedig azt jelenti, hogy valaki más vállalja azt, hogy a mi székhelyünk lesz és mi ezért fizetünk neki. Nemcsak ezért, hanem mindazért, amit már leírtam a bejegyzés elején. Egy igen-igen hasznos és költséghatékony dolog tehát a székhelyszolgáltatás véleményem szerint. Időt és voltaképp pénzt is spórolunk azzal, ha igénybe vesszük.

A székhely mellett létezhet a központi ügyintézés helye, tehát egy olyan hely, ahol a cégnél a döntéshozatal folyik és minden ügyintézés. Ezt jelezni kell a cégjegyzékben és a létesítő okiratban is.

Ezen kívül a telephely fogalma is említésre méltó, ez az a hely, ahol maga a tevékenység folyik. Van, hogy erre nincs szükség, hisz minden egy helyen zajlik. A társasági szerződésben és a létesítő okiratban fel kell tüntetni azt is, hogy hol van a telephely.

És akkor még nem is beszéltünk a fióktelepről, ami gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a telephely, csak nem azzal egy településen található.

A székhelyszolgáltató fogalma voltaképp nem bonyolult, és a székhelyszolgáltatók által nyújtott szolgáltatások véleményem szerint sokkal többet érnek, mint amennyibe kerülnek.