Bevezetés a hajózás rejtelmeibe

Hobbim az extrémsport. Illetve nem is egészen az extrém sport, mert ez attól is függ, hogy mit nevezünk extrém sportnak. Mármint nekem például lehet, hogy nem számít annyira extrémnek, de mondjuk a nagy átlagnak igen.

Például az egyik kedvencem a repülés. Valahogy még gyerekkoromban megszerettem a repülést, amikor még először ültem repülőgépre. Azóta imádok repülni és egyáltalán nem félek tőle. Olyannira szeretek, hogy tavaly megcsináltam a kisgép vizsgát, amivel kis méretű sportrepülőgépet tudok vezetni. Ez nagy álmom volt, ami tavaly teljesült.

Emellett például a motorozás számít még nagy kedvencnek, mert nagyon szeretek csak úgy lelépni a városból és a semmi közepén motorozgatni, ergo egyszerűen csak kiengedni a fáradt gőzt.

Aztán az idei nagy kedvenc a vitorlás oktatás volt, amelyet a Home – BalatonPRO oldalról rendeltek meg és kaptam a családomtól ajándékba.

A Balatonpro ezen programja valójában egy igazi kedvcsináló, mert ez nem helyettesíti a vitorlás vizsgára való felkészülést és oktatást. Itt inkább arról van szó, hogy lehetőség van az alapfogalmakat és folyamatokat elsajátítani, aminek révén eldönthetjük, hogy ez valóban érdekel-e minket és szeretnénk-e komolyabban foglalkozni vele vagy sem.

Ez tulajdonképpen egy amolyan interaktív hajózás. A kapitány teljes mértékben bevonja a résztvevőket a folyamatokba, hogyan kell irányítani egy hajót, hogyan kell kezelni a vitorlákat, illetve elmagyarázza azt is, hogy mit miért csinál és mi miért történik a hajón.

Az én esetemben mivel ez egy személyre szóló ajándék volt a családtól, így én voltam egyedül a hajón, de alapesetben sem ajánlják nagyobb csoportoknak. Egészen egyszerűen azért, mert egy kisebb csoportot sokkal jobban lehet koordinálni és sokkal könnyebben lehet elmagyarázni bármit is nekik. A legideálisabb, ha a kapitányon kívül még olyan maximum 3-4 ember tartózkodik a hajón, tehát igazán ideális baráti társaságoknak vagy egy családnak. Ha például valaki céges bulinak szeretné ezt a programot, akkor több hajót is tudnak biztosítani, mert ebben az esetben is érdemes a 3-4 fős létszámot betartani.

Miből is áll ez az oktatás?

Ezen az alapoktatáson a résztvevők megismerhetik a vitorlázás alapjait, megtanulhatják, hogy milyen szélirányok vannak, csomókat készíthetnek el, megtanulhatják, hogy mi az a szélbe állás. Természetesen azt is megtanulják, hogy hogyan kell elindulni a hajóval és hogyan kell kikötni, hiszen ez egy másik műfaj mintha egy autóval próbálnánk ugyanezt. Továbbá azt is kipróbálhatják, hogy hogyan kell fordulni és hogyan kell a hajót irányban tartani. Tehát ez egy olyan alapszintű oktatás, ami inkább nevezhető kedvcsinálónak, hiszen ez nem helyettesíti a hivatalos oktatást és a hajóvezetői engedélyt, de mindenképpen jó arra, hogy megismerjük hogyan is működik egy hajó és eldöntsük magunkban, hogy esetleg érdekel-e minket komolyabban is a dolog. Akit pedig tényleg érdekel, az kedvezményesen tud jelentkezni a Balatonpro-n keresztül az igazi felkészítő tanfolyamra.

Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretne egy adott programot megrendelni, akkor nem kell mást tennie, mint egészen egyszerűen felmenni a Home – BalatonPRO oldalra, ahol a gyorsított ajánlatkérést kell kiválasztani. Ezután ki kell tölteni az úrlapot olyan adatokkal, mint a nevünk, a telefonszámunk, email címünk, melyik programot szeretnénk megrendelni, melyik időpontban és végezetül pedig egy rövid üzenetet is lehet hagyni, ha valamilyen extra kívánságunk lenne.

Nekem személy szerint nagyon tetszett a program és azóta is ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a hajók iránt.