“De csitt, mi fény nyilall a háztetőn? Ez itt egy napelem rendszer!”

Közeledett a barátom születésnapja, és már megint rettentően tanácstalan voltam. Az ajándékozással mindig bajban vagyok. Idén viszont váratlanul megszállt az ihlet: siklóernyős tandemrepülés.

Amennyire tudom, nincs tériszonya, szeret kipróbálni új dolgokat és nagyon tudja értékelni a szép panorámát – annyira csak nem lőhetek mellé.

Szóval lefoglaltam a meglepetés siklóernyőzést, és izgatottan vártam a szülinapját. Nem árultam el neki, mi lesz az ajándék, csak annyit mondtam, hogy elmegyünk kicsit kocsikázni, szóval eléggé meg volt lepődve, mikor közöltem vele, hogy az a siklóernyő ott nem messze valójában éppen rá vár. Csak egy pillanatra vágott némileg rémült arcot, aztán eléggé vagányan beleállt a sztoriba. Nagyon élvezte.

Mikor már a jól megérdemelt szülinapi vacsorát fogyasztottuk a kedvenc éttermünk teraszán, és lelkesen mesélte az élményeit, az eperfagyi közben egyszer csak megjegyezte, hogy fentről nagyon sok ház tetején látott valami furcsa csillogást, amiről utóbb kiderült, hogy napelemek. És ez szerinte nagyon klassz dolog, fontos ugyanis a környezetkímélő energiatermelő alternatívák terjesztése.

A téma valamiért befészkelte magát a fejébe, és otthon rá is keresett a napelemrendszerek telepítésére – így talált rá a napelempalyazatok.hu oldalra.

Az első, amit mindenképpen meg akart tudni, az volt, hogy mi is az az “inverter solar” (valahonnan rémlett neki ugyanis, hogy van valami ilyesmi). Hamar meg is találta a számára releváns információt az oldalon (nagyon praktikus és felhasználóbarát a kialakítása egyébként, így egy laikus számára is rendkívül egyszerűen feltérképezhető minden napelemekkel kapcsolatos tudnivaló). Az inverter, mint kiderült, a napelemrendszer legfontosabb része, enélkül ugyanis a napelemek által termelt energiával nem sok mindent tudnánk kezdeni a háztartásunkban. A napelem ugyanis egyenáramot állít elő, az egyenáram azonban nem alkalmas arra, hogy a különböző háztartási eszközeinket működtessük róla. Ezért van szükség az inverterre: ez az az eszköz, ami a napelemek által előállított egyenáramot váltóárammá alakítja nekünk, alkalmassá téve arra, hogy az otthonunk különböző elektromos eszközeihez felhasználjuk. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyet választunk, két szempontot ugyanis mindenképpen alaposan mérlegelnünk kell. Az egyik szempont az inverter minősége: tekintve, hogy a rendszer legfontosabb eleméről beszélünk, nagyon fontos, hogy megbízható és időtálló legyen. Így aztán mindenképpen hosszú távú garanciát vállaló, minőséget garantáló gyártótól érdemes beszerezni. A másik szempont pedig az inverter kapacitása: ez fogja ugyanis meghatározni, hogy mekkora áramfogyasztást képes kiszolgálni a rendszer. Amennyiben alábecsüljük az igényeinket, a család és a háztartás esetleges növekedésével komoly problémák szakadhatnak a nyakunkba. Épp ezért érdemes előre gondolkodni, és a pillanatnyi fogyasztásunknál nagyobb kapacitású invertert beépíteni, így ugyanis nem ér majd kellemetlen meglepetés, ha az évek során előre nem látott mértékben növekedne az áramfogyasztásunk.

Ha szeretnétek az enyémnél részletesebb (és pláne szakszerűbb) leírást olvasni, mert bennetek is felmerült már, hogy mégis mi lehet az az inverter solar, akkor kattintsatok a linkre!

Nem csak az inverterről lehet hasznos dolgokat megtudni egyébként az oldalon, hanem mindenféle másról is – gyakorlatilag bármiről, ami a napelemrendszer telepítésével kapcsolatos. A blogon számtalan műszaki kérdést érintő témában bogarászhattok, de megtudhatjátok azt is, milyen aktuális pályázatokat lehet találni, ha a beruházáshoz hitelre lenne szükségetek. Ha úgy döntötök, hogy szeretnétek belevágni a projektbe, árajánlatot is kérhettek az oldalon – utóbbiban egy egyszerű online felület lesz a segítségetekre, ahol néhány személyes adatot és alapinformációt kell csak megadnotok ahhoz, hogy a dolog sínre kerüljön, a későbbiekben ugyanis már a cég fogja felvenni veletek a kapcsolatot telefonon.

A siklóernyős születésnapi ajándéknak tehát nem várt következménye is lett: egyfelől meglepően sok új információval gazdagodtunk a napelemekről, másfelől meg félig-meddig meg is győztük magunkat egy jövőbeni beruházásról. Azért csak félig-meddig, mert azért ezt a hiteldolgot körül kell még járnunk, önerőből ugyanis nem valószínű, hogy meg tudnánk lépni a beruházást. De pont ezért jó, hogy megtaláltuk a napelempalyazatok.hu-t.