Megkaptam a tökéletes szülinapi ajándékot: repültünk a város felett

Már nagyon régen szerettem volna sétarepülésen részt venni és a szülinapomra végre meg is kaptam az élményt ajándékba. Persze nem egyedül mentem, a párom ugyanis úgy vásárolta meg a sétarepülést, hogy mindketten gépre szállhassunk.

Mikor végre eljött a nap, már nagyon izgultam, de ahogy felszállt a gép, valami földöntúli nyugalom kerített a hatalmába. Hát még akkor, mikor felfedeztem, hogy milyen gyönyörű az alattunk elterülő táj. Egy valamin azonban megakadt a szemem, amit hirtelen nem is tudtam hová tenni: fekete, összefüggő lemezek hada sorakozott fel alattunk.

Persze a párom, ahogy mindig, most is képben volt és közölte velem, hogy semmi ok az aggodalomra, ezek csak napelemek. Egyre több szántóföldre raknak napelem parkokat, hogy ebből finanszírozzák az energiafogyasztást. Szerintem ez csodálatos. Amikor pedig megtudtam, hogyan is működnek ezek a szerkezetek, még inkább odavoltam.

A napelemrendszer.info weboldala minden, de tényleg minden lényeges információt tartalmaz, amelyeket a napelemekről csak tudni érdemes. Aki érdeklődik a téma iránt, percek alatt kiokosíthatja magát ezen a területen. Hiszen minden lényeges információval készültek a készítők: megtudhatjuk, hogyan működnek a napelemek, mi befolyásolja a működésüket, hogyan történik a finanszírozás és mennyi idő alatt térülnek meg a kiépítés költségei, milyen típusú napelemek vannak, ráadásul még azt is, hogy milyen támogatások vehetők igénybe napelem rendszer kiépítési célokra.

A technikai résszel úgy voltam, hogy azt inkább meghagyom a páromnak, én úgysem értem igazán. Ami számomra azonban a legfontosabb volt, az a fenntartható fejlődés kérdésköre. Napelem rendszer kiépítésével ugyanis máris sokat tehetünk azért, hogy a jövő generációi – így unokáink, dédunokáink is – részesülhessenek az energiából és a természeti javakból.

A fosszilis energiaforrásokról már réges régen el kellett volna feledkeznünk. Minden háztartásban és intézményben fontos lenne, hogy csak és kizárólag megújuló energiaforrást használjanak. Mik is pontosan a megújuló energiaforrások? Olyan energiák, melyek sohasem fogynak el, mindig a rendelkezésünkre állnak. Így a szél, a víz és a a napenergia.

Egy napelem rendszer kiépítésével a fűtés és a villamosáram költségeit szinte teljesen le is nullázhatjuk – tudtam meg a napelemrendszer.info oldaláról. Így nemcsak rengeteget spórolunk, de a környezetet sem terheljük feleslegesen, sőt védjük is. Hiszen a természet erőforrásait nem kihasználni kellene, hanem nekünk kellene rájuk vigyázni, nekünk kellene a természetet szolgálni és nem fordítva.

Egy napelem rendszer kiépítésével nemcsak a háztartásunk energiaellátását garantálhatjuk, de rengeteget tehetünk egy új, szebb jövőért is. A napelemrendszer.info oldala is kitér arra, hogy megújuló energiaforrást alkalmazni külön életérzés. Csodás dolog annak tudatában lenni, hogy nem ártunk a környezetben, hanem együttműködve vele oldjuk meg az energiaproblémáinkat. Ehhez pedig nem is szükséges olyan óriási, grandiózus lépés. Elég egy napelem rendszer kiépítése.

Hogy minderre honnan lesz egy átlagembernek pénze? Nos, ez már más kérdés, de az elérhető támogatásokról és hitelekről a napelemrendszer.info oldaláról is könnyedén tájékozódhatunk.

Miután leszállt a gép, megszólalni sem tudtam. Annyival magával ragadott az érzés és az egész élmény. Csodálatos volt minden pillanata. Remélem, lesz még lehetőségem repülni az életben!