Napenergia a fellegkből – kellemes kilátások a napelemekre

A napenergia sokrétűen felhasználható megújuló energiaforrás, amiből aztán sosem elég és szerencsére, egyelőre végtelenül sok áll rendelkezésre belőle. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyit és milyen hatékonysággal tudunk belőle kinyerni, illetve mindezt milyen rendszerben tudjuk felhasználni és tárolni.

Nem csak a tudomány, de a repülés szerelmese is vagyok. Bár igaz, hogy utóbbi nem pusztán az élvezet miatt érdekes számomra, hanem a tudományos oldala végett is. Az egyetemi éveim alatt sokat foglalkoztam a repüléssel áramlástani, aeordinamikai szempontból, illetve annak mindenféle leíró egyenleteit is tanulmányoztam és modelleztem. Sok időt töltöttem szélcsatornákban azt tanulmányozva, hogy egy kicsi változás a geometriában miképp adhat jobb ellenállási tényezőket a levegőben.

De persze nem csak a tudomány miatt volt kedves és érdekes nekem a repülés, hanem azért is, mert olyan helyekre juthattam el általa, ahová másképp sehogy nem sikerült volna. A világ másik felét nem lehet csak úgy két lábon meghódítani, valahogy oda is kell jutni. Persze, vannak vállalkozó szellemű fiatalok, akik stoppal jutnak el a sarkkörre, de én nem tartozok közéjük és nem is akarok. Én inkább felülök a repülőre, kényelembe helyezem magam, megnézem a felszállást a multimédiás eszközöm, ami az előttem lévő ülés fejtámlájába van építve. Aztán várom, hogy felszolgálják a reggelit, választok egy filmet és pihenek. Néha megnézem, hogy hol is járunk a felhők felett, aztán egyszer csak azon kapom magamat, hogy megérkeztünk arra a gyönyörű trópusi szigetre, ahová mindig is szerettem volna eljutni.

A suliban nem csak repüléssel foglalkozó csoportok voltak, hanem olyanok is, ahol a megújuló energiaforrások felhasználásával próbáltak a hallgatók különböző járgányokat készíteni. Így volt nálunk hajó, kisautó és talán még egy repülő is, bár utóbbi nagyon kezdetleges volt. Mindazonáltal maga a kezdeményezés szerintem nagyon dicséretes, hiszen hosszú távon biztos az lenne a cél, hogy ezeket a járműveket is valamilyen megújuló energiaforrásból tudjuk meghajtani.

Én hiszek a megújuló energiaforrások használatában és abban is, hogy a napenergia felhasználása egy zöldebb világot eredményezhetne. Éppen ezért szorgalmazom is mindazt, hogy haladjon a világ ebbe az irányba és amikor szembe jön egy olyan lehetőség, ami ezt ösztönzi, akkor arra általában felhívom a környezetem figyelmét. Most a napenergiapluszprogram.hu oldal az, amire szeretném felhívni a figyelmet. Ez egy olyan információs tér, ahol minden friss hírt el lehet olvasni azzal kapcsolatban, hogy a következő évben milyen zöld pályázatok lesznek elérhetők, különös tekintettel a napenergia plusz program részleteire.

Bár még nincs minden részlet tisztázva és a benyújtási határidő is bőven csúszhat az eddigi tapasztalatok alapján, én mégis azt gondolom, hogy érdemes végig nézni a napenergiapluszprogram.hu oldalát, mert itt minden részlet, ami ezidáig napvilágot látott megtalálható.

Amit idáig közzé tettek a Napenergia Plusz Programmal kapcsolatosan, az mind elég kecsegtető. A teljes keretösszeg, amit ebben a pályázatban felhasználnak a terv szerint 75,8 milliárd forint. Ez annyira magas összeg, hogy megközelítőleg 15 160 háztartásnak lesz lehetősége elnyerni a támogatást és ezzel elindítani a beruházást. A felhívásban arra is kitérnek, hogy minimum 4, de maximum 5 kW-os inverterrel lehet majd pályázni, ami általánosságban egy 4 fős család háztartását simán lefedi. Aki már látott napelemes rendszert, az tudja, hogy a napelemek teljesítménye az inverterek teljesítményénél némileg több, így ebben az esetben ez 120% lehet majd – tehát, ha a maximális 5 kW-os invertert tesszük fel, akkor a napenergia 6 kW-nyi napelem formájában gyűlhet össze a tetőn.

Ami viszont különleges ebben a pályázatban, hogy nem csupán a napelemes rendszerre, mint inverterre, tartószerkezetre és napelemre lehet pályázni, hanem tárolórendszerre is. Ez nagyon-nagy szó, hogy akkumulátorra is lehet pályázni, hiszen jelenleg ez a kulcsa annak, hogy gazdaságosan lehessen üzemeltetni egy napelemes rendszert és persze, hogy télen is legyen kellő mennyiségű energiánk. Az akksikból minimum 7,5 kWh, de maximum 10 kWh az engedélyezett a pályázat kapcsán.

A jelenleg ismert részletek alapján azt lehet mondani, hogy a napenergia pályázatban egy újonnan kiépített rendszernél a költségek kb. 66%-át lehet pályázati alapon, támogatásból fedezni. Szerintem már az is nagyon jó üzlet, ha a felét kifizetik, de ha így még annál többet is, az még jobb. Számokban kifejezve a megnyerhető pénzösszeg maximum 5 millió forint, de ennek a megítélése azért nagyon sok tényezőtől függ. Természetesen az önerő megléte elengedhetetlen az ügy kapcsán, pláne, hogy eddig ezeknek a pályázatoknak az utófinanszírozása volt jellemző. Tehát többnyire előre ki kellett fizetnünk a teljes összeget és utána tudjuk elszámoltatni a felmerülő költségeket – de persze ezt még nem tudom, hogy ez ebben az esetben is így lesz-e.

A most szóban forgó pályázatnál is elmondható, hogy egy vissza nem térítendő támogatásról van szó. Az első hírek szerint a pályázási lehetőség január 15-én indul, de nem tudhatjuk, hogy ezt sikerül-e pontosan tartani, mert nem mindig szokott így lenni.

Nemcsak a napenergia pályázat kapcsán, de általánosságban a napelemek és napelemes rendszerek kapcsán is érdemes lehet felkeresni a napenergiapluszprogram.hu oldalt, mert részletes ismertetőt adnak a teljes témakörrel kapcsolatosan. Én nagyon hasznosnak találtam, hogy itt mindenről olvashatok. Arról, hogy vajon megtérül-e a rendszer, arról, hogy most milyen formában lehet majd pályázni, na meg arról is, hogy mi a probléma a visszatáplálás hiányával és a szaldó átalakulásával. Persze ezek mind csak nehezítő tényezők, de nem váló okok.

A hibrid napelemes rendszerekről is bőven lehet olvasni a weboldalon, ami nem csoda, hiszen ha most pályázunk egy hibrid rendszerre akkumulátorokkal, akkor annak pontosan az a lényege, hogyha egyszer újra rá lehet csatlakozni a hálózatra, akkor megvan vele a lehetőségünk, míg egy hagyományos rendszer esetében nincs. Éppen ezért hívják ezt a szigetüzemű napelemes rendszerek és hagyományosan hálózatra tápláló rendszerek ötvözetének.

Nem tudni, hogy mikor lesz még ilyen napelemes pályázat, vagy hogy a továbbiakban merre megy a világ és mennyibe fog kerülni az energia, vagy maga egy napelemes rendszer tervezése és kivitelezése. Ezért én jó beszállási pontnak tartom most ezt a lehetőséget, hiszen komoly támogatást lehet vissza nem térítendő módon megigényelni.

Az energiahatékonyság és a zöld energia használata egyaránt egy olyan irány, amiben még rengeteget kell itthon fejlődnünk. Ezért is lesz ez a pályázati lehetőség olyan sokak számára elérhető, szóval szerintem maradjatok követőben és keressétek fel az év elején is ezt az oldalt, a napenergiapluszprogram.hu weboldalát, ahol mindenféle hasznos információ megtalálható arról, hogy hol, mikortól és milyen feltételek mellett lehet majd pályázni. Érdemes figyelemmel kísérni a legújabb bejelentéseket, nehogy lemaradjatok a lehetőségről, mert a napenergia igen kapós és könnyen lehet, hogy a meghirdetést követően hamar kiapadnak a források. Márpedig én szeretném majd a magasból sasolni a szép kilátást a sok napelemes háztetővel.

napenergia