A gasztronómia nem csak izgalmas és ízletes, hanem kifizetődő is

A főzés, illetve a sütés véleményem szerint művészet.  Nagyra becsülöm azokat, akik valóban értenek a gasztronómiához, ami a sütésen és a főzésen kívül, magában foglalja a felszolgálást, az étkezés kultúráját, igazából mindent, ami az étkezéshez kapcsolódik. Én is nagyon szeretek a konyhában szorgoskodni, de közel sem nevezhetem magam profinak. Legtöbbször a jól bevált receptekkel zsonglőrködök, betartva a pontos utasításokat, mértékeket. Nem ismerek sok fűszert, nem használok különleges alapanyagokat, az új ételeket általában mindig elrontom. A receptes könyvem teleírt oldalai, valószínűleg emiatt is, nagyon lassan gyarapodnak.

Bevallom, hogy az elhangzottak ellenére is, fél éve még szakavatott szakácsnak neveztem magam. Teljesen el voltam szállva a főzési tudományomtól, a gasztronómia atyjának képzeltem magam. Ez egészen addig volt így, míg meg nem ismertem egy hivatásos séfet.

Marci, a pasim legjobb gyerekkori barátja. Hosszú évekig Angliában élt, csak nagyon ritkán látogatott haza. Emiatt én bár sokat hallottam róla, személyesen nem ismertem, sosem találkoztunk. A srác szakácsként dolgozott Angliában, kiváló, Michelin-csillagos éttermekben. A fickónak bár jól ment az élete külföldön, az örökös honvágya miatt hazaköltözött.

A barátom természetesen nagyon örült a hírnek, egyből a találkozót tervezte. Marci, a hazaérkezése után néhány nappal meghívott bennünket az új lakásába. A fiú valóban nagyon kedves, intelligens volt, de számomra kissé beképzeltnek, nagyzolónak tűnt. Miközben készítette a vacsorát csak arról tudott beszélni, hogy miket vásárolt magának, amióta hazaköltözött. A hosszú felsorolásában a motor ütötte meg igazán a fülemet, amelyről igen terjedelmesen mesélt.

Marci, a hazaérkezése napján vásárolt magának egy nagyon drága motorkerékpárt. Véleményem szerint elképesztően meggondolatlanul, hiszen még sosem ült motoron, nincs meg a jogosítványa sem.

A vacsora nagyon finom volt. Még sosem ettem ilyen ízletes hagymás rostélyost. Az én szakácsfüzetemben is szerepel ez az étel, viszont megközelítőleg sem tudom olyan jól elkészíteni, mint ahogy azt Marci tudja. Az étkezés ennek ellenére nem volt tökéletes, mivel nagyon zavaró volt, hogy a srác végig a telefonját böngészte, hogy infókat szerezzen be a motoros jogosítvány megszerzéséről. Végül megtalálta a https://motorjogositvany.com honlapot, aminek az ismertetőjét szinte teljes egészében felolvasta nekünk. A https://motorjogositvany.com weblap valóban nagyon részletes tájékoztatást adott a jogosítvány megszerzéséről. Annak ellenére, hogy cseppet sem érdekel a motorozás, hasznos tudnivalókkal lettem gazdagabb.

A vacsora után a barátommal folytatott beszélgetésben teljesen egyetértettünk abban, hogy Marci nagyon bunkón viselkedett velünk. Rólunk szinte semmit nem kérdezett, egész végig az új motorjával, valamint a motoros jogosítvány megszerzésével volt elfoglalva.

Az este folyamán két dologra ébredtünk rá: nem vagyok profi szakács, a barátságok pedig könnyen megszakadnak, ha az embereknek más irányba halad az életük. Marci gazdag lett, a drága motorok lettek a legfontosabbak a számára. A barátom nem lett gazdag, de a tárgyaknál többre becsüli a személyes kapcsolatokat.