Fejlődő gasztronómia

A fejlődő gasztronómia és a napelemekkel való működtetés pozitív hatásai a gasztro világban

A huszonegyedik században egyre gyakoribbak az olyan költséghatékony megoldások a különböző iparágak területén, amik lecsökkentik a cégek termékeinek előállításához, és fenntartásához szükséges kiadásokat. A szoros verseny nem ismer kivételeket, aki nem tud lépést tartani a változásokkal, alul marad, és ennek következménye akár a teljes csőd is lehet. Olyan dolgokra is figyelni kell, amikkel régen nem kellett számolni. A káros anyag kibocsátások problémája, a túlzottan nagy mennyiségű energiahasználat kárba veszett, és elpocsékolt energia, nem is beszélve a környezetre gyakorolt hatásokról. A környezetet szennyező melléktermékek keletkezése nem elhanyagolható probléma manapság, egy olyan világban, ahol egyre többen állnak ki a bolygó megóvása, és az olyan megoldások mellett, amik segíthetik nem csak az élhető környezet fenntartását, hanem összekötve a kellemest a hasznossal, és a még hasznosabbal, a jóval, olyan technológiákat segítenek kidolgozni, amik segíthetik is a cég pénzügyeit. Az alapanyagokat előállító vállalatoknak gondot okozott a változó, egyre szigorúbb jogszabályok mellett a tartható költségvetés kitervelése. Nem egy társaság jött létre a lehetőségek áttekintésére, megszervezésére és végrehajtására. Úgy tűnik, mindenki sikerrel veszi sorra az akadályokat, és belátják, hogy minden új döntés egy jobb világ felé vezető út első lépéseinek megtételéhez járul hozzá. Nem könnyű alkalmazkodni, és átlátni ezt a rendkívül bonyolult rendszert, de a segítő szervezetek örömmel nyújtanak kezet, ha a megújuló energiaforrásokról, esetlegesen egy napelemfarm támogatásáról van szó.
Nem csak a különböző iparágak, de önkormányzati fenntartású épületek, vagy egész kerületek is pályázhattak az uniós, és hazai támogatásokra, amiknek célja nem csak a spórolás, és a környezetvédelem volt, hanem a fejlődés, a fejlesztés, és egy olyan modern technológia kialakítása, amire büszke lehet minden ott dolgozó, és a projektben résztvevő.
Nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy egy egész napelem farm kialakítása rendkívül nagy összeg befektetését igényli. A végeredmény kézzel fogható, megtakarításokra félretehető bakjegyek megnövekedett számával is mérhető és tapasztalható, illetve természetesen minden várakozásunkat felülmúló mennyiségű. Nem elhanyagolható az a tudat sem, hogy a jövőnk bebiztosításáért tett lépéseink olyan célt szolgálnak, ami minden élőlényre kihat a földön. Azonban egy ilyen döntés meghozatalának előfeltétele az a tőke, amiből kivitelezni tudunk egy ilyen nagy beruházást, és építkezést.

Ezért jöttek létre a vállalatok számára is igénybe vehető, 2020-ig tartó napelemfarm pályázatok, amelyek akár hárommillió forint vissza nem térítendő támogatási összeget jelentenek.
A kisebb kereskedések így olyan beszállítóktól nyerhetik alapanyagaikat, amelyek megújuló energiaforrásból nyerik a gépek működtetéséhez használandó elektromosságot, és egy olyan cél mellett állnak ki, ami mindannyiunk érdeke. Ezeknek a beszállítóknak védjegyükké válik később a környezettudatosság, és a megspórolt pénzből növekszik az a keret, amit a további környezettudatos fejlesztésekre tudnak szánni, így az árucikk minősége is nagymértékben javulni fog, ez pedig a gasztronómia fejlődését, a kínált áru minőségbeli nemesedését idézi majd elő. A vissza nem térítendő napelemfarm pályázat támogatás mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyaránt használatba vehető. A napelem rendszerek telepítéséhez járó támogatásra való jelentkezés kezdete 2019  június 17. 10 óra, és egészen 2020. szeptember 30. 12 óráig lehet jelentkezni, az összeg a beruházás 100%-át is képes fedezni, ami a a napelemek beszerezésének, a telepítésnek, a biztonságos működéshez szükséges elemek és a szerkezeti- és tartóelemeknek, illetve a hálózatra való csatlakozásnak költségeit egyaránt magában foglalja.

Nem egy olyan éttermet ismerek, ami ezt az utat választotta; rengetegen alkalmaznak olyan beszállító cégeket, akik napelemfarm pályázaton nyertek támogatást egy vállalat részeként, és akiknek a környezettudatos feldolgozás vált a legfőbb céljukká. Ez manapság már nem csak etikai kérdés. Az emberek rájöttek, hogy nem lehet földünk megóvását félvállról venni. Azok az állatok, növények, amiket felhasználnunk napi étkezésünk során, mind ki vannak téve a környezeti elváltozásoknak, csak úgy, mint mi. Az ő egészségük megőrzése a mi egészségünk megőrzésének függvénye is, összefüggésében van minden mindennel. Aki ezt nem látja be, annak nem csak beszűkült gondolkodásmódja van, hanem saját magának is árt vele, és az összes többi embernek, és élőlénynek a földön.
A különböző gasztronómiai létesítmények már nem csak a beszállítók között válogatnak, hanem saját maguk is igyekeznek aktívan odafigyelni környezetünk megóvására akár a szelektív hulladékgyűjtéssel, a műanyaghasználat minimálisra csökkentésével, erős vegyszerek mellőzésével, amikor csak lehet.
Sokkal finomabb, és jobban is esik egy olyan saláta, vagy gyümölcstál, ha tudom, hogy a természet tiszta forrásából, frissen érett, a húsok is mind olyan helyről származnak, ahol figyelembe vették, és betartották a haszonállat tartás etikai szabályait. A hazai mindig a legjobb, a környezetbarát mindig a legkiválóbb. Támogassuk egymást, a környezetet. Neked is megvan a lehetőséged, hogy olyan helyet válassz, és azt támogasd, ahol és akinek ez érték. Ha pedig nem csak fogyasztó, hanem vállalkozó, azon belül is Kft., Rt., Kkt. Bt. tulajdonosa vagy, amely kettős könyvvitelt vezet, és legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkezik, az elmúlt egy évben székhelyen, telephelyen, vagy fióktelepen bejelentett legalább 1 fős létszámmal, akkor ne teketóriázz, élj a napelemfarm pályázat lehetőségével, hogy te is beállhass a fejlődők közé, akiknek fontos a jövő gazdasága.